tiistaina, helmikuuta 08, 2005

Clam AntiVirus

Pälkähtipä taas mieleeni, että olisi hyvä tarkistaa jonkin sortin virusohjelmalla Linux-masiinani puhtoisuusaste virusten suhteen. Tämä koneeni Fedora Core 3 asennus on nyt pari kuukautta vanha, joten eiköhän olisi jo korkea aika pistää virustorjuntakin ajantasalle. Yleensä virustulos on ollut Linux-koneissani puhdas 0, vaikka en ole koskaan virustorjuntaa asentanut ensimmäisten ohjelmien joukossa. Nämä 0-tuloksen koneet ovat kaikki olleet koko ajan verkossa ja sähköpostiliikenteeni niissä on ollut melkoisen vilkasta.

Ensimmäinen käteeni nyt osuva virusohjelma oli konsolilta ajettava Clam AntiVirus . Se on saatavilla vain itse käännettävänä tar.gz-pakettina. Asennusohjeet kannattaa tutkailla läpi, sillä itse kun lähdin asentelemaan suoraan käskyllä ./configure , niin sainpa sitten erroria. Hyvän pikatietopaketin Linuxista ja viruksista voi käydä lukemassa Raja-anturan sivuilta ( http://tinyurl.com/yvddt ).
Samaisella sivulla on myös selkeät suomenkieliset asennusohjeet Clam AntiVirus-ohjelmaan.
Ja entäs ne tulokset? Hitusen tuli hiki, kun Clam AntiVirus löysi neljä saastunutta tiedostoa! Mitä ihmettä, viruksia Linuxissa... Syy "öttiäisiin" selvisi Clam AntiViruksen omien sivujen dokumentaatioista. Olivat ryökäleet laittaneet 4 testivirusta, jotta voidaan todentaa skannerin toimivuus. Poistamalla harmittomat testivirukset koneeltani, pääsin puhtoiseen 0 tulokseen.

----------- SCAN SUMMARY -----------
Known viruses: 30342
Scanned directories: 3407
Scanned files: 26185
Infected files: 0
Data scanned: 9612.07 MB
I/O buffer size: 131072 bytes
Time: 6772.798 sec (112 m 52 s)

Linuxiin ei siis vieläkään ole kovin montaa virusta kirjoitettu. Huokaus ja helpotus.

Ei kommentteja: