maanantaina, helmikuuta 21, 2005

web-kamera

Linuxiin web-kameran löytäminen ei ollut kaikista helpoin juttu, koska mitkään web-kameravalmistajat eivät suoraan itse tue Linuxia, joten kaikki web-kameralle tarkoitetut Linux-ajurit ovatkin yksityisten ihmisten vapaaehtoisvoimin tekemiä. Luonnollisesti tämä vaikuttaa myös siihen, että kameroiden ajurit laahaavat hiukan uusien kameroiden jäljessä ja kun samalla ajurilla yritetään "hoitaa" useita kameroita, eivät kaikki ns. ajurin tukemat kamerat silti toimi 100%:n hyvin. Esimerkkinä tästä voisi mainita Logitechin Quickcam Express, joka toimii kuulemma Linuxissa vain 160x 120 resoluutiolla. Mikähän olisi se taikasana, joka saisi laitevalmistajat muistamaan myös Linuxin olemassa olon ajureita laitteisiinsa valmistaessaan?

Pitkällisen taustatyön jälkeen päädyin hankkimaan Labtec Webcam Pron, koska kuulin että se on ainakin ennen ollut hyvin Linuxille tuettu. Osoitteesta http://mxhaard.free.fr/download.html hain kameralleni spa5xx ajurin tar.gz-pakettina ja käänsin sen ajurin installointi-ohjeiden mukaan. Tämän jälkeen kokeilin Gnome Meetingin videoneuvotteluohjelmalla, että tuliko kameraan eloa. Tuli ja hyvin tulikin, sillä kuva oli ihan yhtä hyvä kuin aiemmin Windows 2000:lla kokeillessani.

Web-kamerahankintani goali oli web-kamerasivun tekeminen, joten tämän jälkeen ryhdyin etsiskelemään sopivaa ohjelmaa videostreamin kaappaamiseen. Lopulta löysin Vgrabbj-ohjelman osoitteesta http://vgrabbj.gecius.de/ . Se on komentoriviltä ajettava ohjelma, jolla voidaan ottaa joko manuaalisesti tai demonisoituna kuvakaapausta videosta. Kaappaustiheyden ja kuvanlaadun voi valita itse optiovivuilla, mutta ainakin omalle koneelleni oli liikaa kaapata vga 640x480 reson kuvaa 5 sekunin välein. Nyt pitäisi sitten päättää, että kumpi on tärkeämpää kuvan laatu vai kuvan nopea päivittyminen. Yläkuvassa on kuitenkin teille yksi malliesimerkki Labtec webcam Prolla otetusta cif 352x288 kuvasta. Kuva on kaapattu 20.2.2005 klo 7.54.

2 kommenttia:

lioncat kirjoitti...

Olipa mulle muikee yllätys kun täältä löytyi sun Linuxiin liittyvä päiväkirjas :) Itte oon kokeillu Linuxeja silloin tällöin kovin vaihtelevalla panostuksella suunnilleen siitä lähtien kun Linus piti julkaisutilaisuuden 1994. En ole vielä vaan oikein päässyt tuotantoon asti. Olen kyllä päättänyt että sen teen mutta voi vaatia vielä hieman hikeä.

Susanna kirjoitti...

lioncat, kiva että löysit Linux blogini. Sinulla onkin sitten kattava näkemys Linuxeista, kun olet jo noin varhaisessa vaiheessa alkanut käyttöjärjestelmän kokeilemisen. Oletan että vuoden 1994 Linuxit poikkeavat huimasti nykydistroista, joten hien vuodatus voi jäädä yllättävän vähälle, ovathan useimmat nyky-Linuxit jo melko käyttäjäystävällisiä. Joka tapauksessa hikeä tai ei, Linuxin kokeileminen ja käyttäminen on kiintoisaa ja kannattavaa puuhaa :-) .