tiistaina, huhtikuuta 10, 2012

Commodore 64 oli aikansa hittijuttu

Iltasanomat uutisoi tänään, että Commodore 64 -tietokonetta valmistaneen yrityksen perustaja ja kuusnelkun isä Jack Tramiel on kuollut 83-vuotiaana. Monilla itseni ikäisillä on varmasti hauskoja muistoja Commodore 64 -tietokoneista. Itse muistan yhden kesän istuneen sen äärellä ja äidin komentaneen mennä ulos aurinkoon. Minua vain juuri sinä kesänä kiinnosti harjoitella kuusnelkulla pelien tekemistä eli niiden pienien ohjelmakoodien kirjoittamista tietokoneelle. Oli jännittävää nähdä, miten kirjoittamalla sai tehdyksi yksinkertaisen pallon ja liikuteltua sitä televisioruudulla.

Mukavaahan C64:llä oli myös pelata valmiita pelejä, joita joko ostin ihan omalla rahalla tai sitten sain niitä kaverini kautta. Yksi kaikkien aikojen parhain peli on mielestäni ollut Giana Sisters, josta varmasti myös Super Mario on ammentanut oman ideansa. Giana Sistersiä ja muita pelejä pelattiin kavereiden kanssa yhtenäkin hiihtolomana  niin paljon, että joysticin käpystely sai nahat rullalle käsistä :-)

Vaikka minulla oli paljon pelejä, suostui isä pelaamaan niistä vain yhtä ja se oli räiskintäpeli nimeltään Wizard of Wor, jota pääsee nykyään fiilistelemään javascript-pelinä selaimella.

Commodore 64 aikaan tuli ilmeisesti pelattua sitten pelikiintiö niin täyteen, että näin aikuisena pelaaminen ei kyllä suuremmin innosta -  mitä nyt joskus lasten kanssa pelaamme jotain Wii-peliä tai tasapainolaudalla otan painokäppyröitä...ja onhan sitä Angry Birdsiäkin pitänyt hiukan kokeilla pelata...




4 kommenttia:

Olli Ovaskainen kirjoitti...

Taisi olla juurikin toisin päin, eli Giana Sisters matki Super Mariota :) Mario julkaistiin 1985 ja Giana 87.

Susanna kirjoitti...

Ahaa, vai niin päin se olikin. Minulle Super Mario tuli tutuksi vasta pikkuveljen Nintendossa 1990-luvulla. Hmm...Commodore 64:lle oli vielä yksi Giana Sistersin tyylinen peli nimeltään Terry's Big Adventure...matkikohan sekin sitten Super Mariota vai oliko esikuvana tälle?

Olli Ovaskainen kirjoitti...

Tuonpa Terry's Big Adventuren olin jo ihan unohtanut. Sekin matki Mariota ja taisi olla 1989 julkaistu?

Susanna kirjoitti...

Terry's Big Adventurea en itse pelannut niin paljon kuin tuota Giana Sistersiä. Tähän saattoi kyllä olla ihan sekin syy, että Giana Sistersiin tiesin huijausnäppäinyhdistelmän, jolla pääsi hyppäämään tylsien tai jo selvitettyjen kenttien yli.

Sen olen kyllä huomannut, että välttämättä peligrafiikka ei ole se tärkein juttu pelaamisessa, vaan pelin juoni. Omatkin lapseni arvostavat Super Mario SunShineä Super Mario Galaxyn ohi, koska heidän mielestään SunShinen tarina on mainio.

Mutta huh, huh kylläpä oli raaka tuo GTA-peli, jota meille vanhempainillassa nuorisotyöntekijä viime viikolla esitteli. Vaikuttaa tosiaankin vahingolliselta peliltä alakoulu- ja yläkouluikäisillekin. Vaikka eihän mikään peli kenestäkään tappajaa tee, mutta luulisi että ei GTA:sta ja vastaavista ainakaan hyvälle tuulellekaan tule, kuten monista vähän valoisemmista peleistä :-)