tiistaina, helmikuuta 15, 2005

Ministi Linuxin kahdesta grafiikkaohjelmasta

Monet suosivat netissä olevia e-kortteja, mutta minulla on huonoa kokemusta netin ilmaisista e-korttipalveluista. Kerrankin valitsin rakkaalleni korttivalikoimasta oikein syötävän suloisen nallekortin. Palvelu lähetti minulle kuittauksena linkin ihan oikeaan korttiin, mutta hänelle tulleessa kortissa ei ollut tietoakaan mistään söpöstä nallesta vaan kortissa oli nyrpeänaamainen siivooja imuri kädessään. Ei ihme, että kortinsaaja luuli minun tällä tavalla pottumaisesti muistuttavan hänen imurointivuorostaan...Niinpä ystävänpäivän kunniaksi teinkin sähköisen tervehdyksen itse, käyttäen kuvankäsittelyyn Gimpiä ja animoimiseen DrawSWF:ää.

Gimp (GNU Image Manipulation Program) tulee useimmissa Linux-jakeluissa jo asennuksen mukana, ja on jo 2-versiossaan niin monipuolinen, että se riittää varmasti monen pk-yrittäjänkin ainoaksi kuvakäsittelyvälineeksi. Kuvankäsittelyohjelma taipuu laajalle skaalalle, tarjoten moninaisia työkaluja kuvankäsittelyyn. Mielestäni on aivan turhaa satsata suuria summia kuvankäsittelyohjelmaan, jos ohjelman käyttäminen on satunnaista tai pääpaino kuvien käsittelyssä on web-grafiikassa. Gimp on ilmaisohjelmien aatelia, jonka voi ladata myös Windows ja Mac OS X-käyttöjärjestelmille. Olen kirjoittanut Pienen pienen Gimp-oppaan kuvan irrottamisesta taustastaan. Löydät "oppaan" täältä , vaikka en kyllä lupaa mitään kovin mahtipontista lukuelämystä.

DrawSWF on javalla toteutettu erittäin, yksinkertainen ja alkutaipaleellaan oleva työkalu flash-animaation (*.swf) tekemiseen. Ohjelmalla voi piirtää Freehand-tyyppisiä viivoja, ellipsejä sekä ympyröitä, kirjoittaa tekstiä ja animoida ne kahdella eri efektillä. Valmiin lopputuloksen voi viedä swf-päätteiseksi flash-animaatioksi, jonka voi sitten esim. upottaa Internet-sivulle. Toivottavasti ohjelman kehittäjät jaksaisivat viedä DrawSWF:ää eteenpäin, sillä se on tietääkseni ainoa keino tehdä Linuxissa flash-animaatioita ilman windows-emulaattoria. Koska DrawSWF on tehty javalla, se on myös integroitavissa Linuxin lisäksi muihinkin käyttöjärjestelmiin, kunhan järjestelmiin on asennettu javaympäristö.

Ja mitä siihen e-kortin tekemiseeni tulee niin siitä ei tullut kovin taiteellista, mutta piristi se kai ystäväni päivää. Graafiseen työskentelyyn kun ei riitä pelkästään hienot softat vaan niitä pitää osata käyttää luovasti.

1 kommentti:

Susanna kirjoitti...

Lisää Gimp-vihjeitä Novellilta:
Gimp Tips Part 1: Resizing Images
http://www.novell.com/coolsolutions/feature/11503.html

Gimp Tips Part 2: Rounding Corners
http://www.novell.com/coolsolutions/feature/11583.html

Gimp Tips Part 3: Fading Photography Edges
http://www.novell.com/coolsolutions/feature/11636.html