keskiviikkona, toukokuuta 30, 2012

Ubuntu 12.04 ja Skype -käynnistin

Kirjoittelin reilu vuosi sitten tästä samasta aiheesta eli siitä, miten saada vanha webbikamera toimimaan Skype+Ubuntu-yhdistelmällä. Käytössäni on edelleen sama kamera, mutta Ubuntu 12.04 on muuttunut niin paljon silloisesta Ubuntu-versiostani, että olen jälleen kerran saman ongelman edessä.

Alla oleva komento toimi konsolista ajettuna aina Ubuntu 11.10 asti:


LD_PRELOAD=/usr/lib32/libv4l/v4l1compat.so skype

Mutta v4l1compat.so :n polku on nyt muuttunut. Webbikameran saa toimimaan nyt komennolla:

LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so /usr/bin/skype

Tehdään skriptejä Skype-käynnistimelle


Luo kotihakemistoosi kansio nimeltään bin ja sen sisälle kansio skype. Avaa Gedit tai muu tekstimuokkain ja kopsaa alla oleva skripti tiedostoon. Tallenna skripti äsken luomaasi skype-kansioon vaikkapa nimellä ScreenSkype.sh



 #!/bin/sh
screen -d -m ~/bin/skype/SkypeLauncher.sh

Luo Geditillä toinen skriptitiedosto skype-kansioon. Tälle voit antaa vaikkapa nimen
SkypeLauncher.sh

#!/bin/sh

LD_PRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l1compat.so /usr/bin/skype

exit 0


Tarkista, että skripteillä on suoritusoikeudet (sudo chmod 755).

Jos haluat, voit hakea käynnistintä varten Skypelle pikkukuvan vaikkapa täältä ja tallentaa se mieleiseesi kansioon.


Skype-käynnistin Unity-valikkoon

Asennetaan Gnome Panel -paketti pääte-ohjelmalla.


sudo apt-get install --no-install-recommends gnome-panel

Avaa ohjelma päätteessä komennolla:

gnome-desktop-item-edit ~/ --create-new

Täytä ohjelman luoma lomake ja valitse käynnistyskuvake. Käynnistin tallentuu kotihakemistoosi. Minulla käynnistin (nimeltään Skype2) ei vielä täältä oikein tuntunut toimivan hyvin, joten siirsin sen kansioon, jossa kaikki Unity-valikon käynnistimet sijaitsevat.

sudo mv Skype2.desktop /usr/share/applications
Siirsin Skype2-käynnistimeni myös rootin omaisuudeksi
sudo chown root /usr/share/applications/Skype2.desktop
Navigoin Nautiluksella /usr/share/applications -kansioon ja avasin käynnistimen normaalisti. Kiinnitin sen Unity-valikkoon ja siinä se nyt toimii :-)

Varmaan tämä Skypen käyttäminen olisi Ubuntulla paljon yksinkertaisempaa, jos omistaisi webbikameran, joka toimisi suoraan Skypellä.

torstaina, toukokuuta 24, 2012

Salasanan palauttaminen VLLaskussa

No kaikkea sitä voi yrittäjän arjessa sattuakin! Olin siirtämässä VLLaskujärjestelmääni läppäristä eilen asentamaani Ubuntun LAMP-ympäristöön. Läppäristä olevasta tietokannasta olin ottanut kopion ja tehnyt  VLLaskun config.php:n mukaiset kannat Ubuntuun. Kaikki sujui kuin tanssi, paitsi, että en päässytkään yllättäen kirjautumaan laskutusjärjestelmääni! Minähän pidän kaikki salasanani KeePassX-nimisessä lompakkoohjelmassa, ja siksi en enää ollenkaan muista ulkoa noita 20 merkkiä pitkiä turvallisia salasanojani. Luonnollisesti olin siis kopioinut KeePassX:n salasanakannankin Ubuntuun, joten salasanojen piti olla ihan ajantasalla kummassakin koneessa.

Jostain käsittämättömästä syystä VLLaskun salasana oli korruptoitunut/muuttunut (olinkohan sitten tallentanut jonkun muun salasanan vahingossa sen päälle?) KeePassX:ssä. Laskutusjärjestelmäni ei auennut myöskään läppärissä. PhpMyAdminista selvisi, että VLLasku kryptaa käyttäjien salasanat, mikä on tietenkin erittäin hyvä asia, paitsi silloin kun on hätä kyseessä ;-) Hetken aikaa raavin päätäni oikein tosissani, kunnes vihdoin keksin keinon, jota kokeilla. Näin jälkikäteen mietittynä asian olisi voinut tehdä varmasti vieläkin yksinkertaisemmin, joten kerron ensin, miten itse tein ja mikä pelasti tilanteen ja sitten vielä toisen nopeamman, mutta käyttännössä testaamattoman tavan tehdä tämä sama asia.

Tapa A eli pitkän kaavan mukaan:

VLLaskuohjelman mukana tulee skriptitiedosto nimeltään create_database.sql. Tällä tiedostolla luodaan ohjelmaa asennettaessa kantaan kaikki VLLaskun tarvitsemat taulut oletussisältöineen.

Loin ensin PhpMyAdminilla testitietokannan, johon toin kaikki 15 taulua ajamalla create_database.sql-tiedoston. Sitten otin  dumpin  (kopion) vain taulusta nimeltään vllasku_users. Sen jälkeen avasin ajantasaisesta laskutusjärjestelmästä ottamani varmuuskopion tekstimuokkaimeen (Gedit tai Texture) ja etsin tiedostosta kohdan:


-- Vedos taulusta `vllasku_users`
--

INSERT INTO `vllasku_users` (`id`, `deleted`, `name`, `email`, `login`, `passwd`, `type_id`) VALUES
(1, 0, 'Administrator', '', 'admin', 'tässä kohdassa on salasanarimpsu', 2);

--
Tästä lohkosta löysin admin-käyttäjätunnuksen ja sen perästä pitkän MD5 salauksella toteutetun salasanan. Avasin myös tuon vll_users -taulusta ottamani dumpin tekstimuokkaimeen ja etsin siitäkin saman kohdan ja kopioin siellä olevan pitkän kryptatun salasanan. Sitten siirsin sen laskutusjärjestelmän tietokantadumpin INSERT INTO `vllasku_users` -lohkoon paikalleen. Tallennus!

Tämän jälkeen palasin PhpMyAdminiin ja tuhosin sekä tuon äsken tekemäni testitietokannan että laskutusjärjestelmän kannan, jossa oli  se korruptoitunut salasana. Loin laskutusjärjestelmälle uuden tietokannan ja ajoin tuon äsken muokkaamani tietokantadumpin sinne.

Sitten onnekseni sain huokaista helpotuksesta, sillä pääsin sisään laskutusjärjestelmääni VLLaskun oletustunnuksilla admin admin.

Tapa B eli lyhyempi kaava:

Nyt näin jälkikäteen mietin, että oliko vllasku_users -taulusta ottamani dump vain turha välivaihe. Olisinko voinut kopioida laskutusjärjestelmän tietokantadumpiin suoraan create_database.sql -tiedostosta kohdan:

INSERT INTO vllasku_users (id, name, email, login, passwd, type_id) VALUES (1, 'Administrator', '', 'admin', md5('admin'), 2);

Niin, mitä tästä nyt sitten oppisi? Ainakin sen, että salasanoille voi lompakossakin käydä joskus ohraisesti, joten siitä salasanatietokannastakin kannattaa olla useita eri varmuuskopioita. Toisekseen opin nyt sen, että VLLaskussakin salasanan voi resetoida, mutta tällöinkin kannattaa olla varmuuskopion varmuuskopio tietokantadumpista, että ei vahingossa sössi juttua ihan lopullisesti. Loppu hyvin, kaikki hyvi ja jälleen voin taas laskuttaa ;-)

P.s. Keksin vielä yhden tavan, jolla oletussalasana tai mikä tahansa salasana voidaan laittaa tuohon tietokannanpalautusdumppiin. Nimittäin täällä  voit käydä tekemässä vaikkapa sanasta admin MD5 salatun  ja lisätä se sitten vain tuohon: Vedos taulusta `vllasku_users` -kohtaan ja ajaa sitten PhpMyAdminilla dumppi kantaan.

keskiviikkona, toukokuuta 23, 2012

Ubuntu 12.04 LTS Apache2, Mysql ja PHP -ympäristö pystyyn

Eilen sain isimatilta kommentin/kysymyksen yrittäjän laskutusohjelmiin liittyen. Keskusteluamme voi käydä lukemassa täältä (kommenttilaatikosta).

Tänään pystytinUbuntu 12.4 LTS -koneeseeni LAMP (Linux+Apache2+Mysql+PHP) -ympäristöä, sillä haluan käyttää koneessani VLLaskua.

Tässä stepit, joillta asennukseni onnistui kivuttomasti.

1. Ensin asennetaan Apache2

Hae Unity-valikosta ohjelma nimeltään Pääte (Terminal) ja syötä komentoriville:

sudo apt-get install apache2

Testaa Apachen toimivuus selaimellasi.
http://localhost/

Apache2 :n ilmoitus onnistuneesta asennuksesta.

2. Asennetaan PHP5
sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5

Käynnistä Apache uudestaan, jotta php pääsee Apachen kyytiin :-)

sudo /etc/init.d/apache2 restart
PHP:n toimivuus kannattaa myös testata. Tee siis testisivu Gedit tekstinmuokkaimella /var/www-hakemistoon, johon muutoinkin tallennat sitten tulevaisuudessa esim. VLLaskun tai muut nettisivut, joita Apachellasi haluat näyttää. Gedit avataan komentoriviltä pääkäyttäjän oikeuksilla:

sudo gedit /var/www/testphp.php
Kopioi linkin takaa löytyvä  koodinpätkä tekstimuokkaimeesi ja tallenna: http://www.htmlite.com/php003.php

Testaa php:n toimivuus selaimellasi:
http://localhost/testphp.php

3. Asennetaan MYSQL


Tässä vaiheessa on hyvä pitää esillä jotain muistiota, sillä asennusvaiheessa sinun tulee luoda Mysql:lle pääkäyttäjän (root) salasana. Se on hyvä laittaa visusti talteen.


sudo apt-get install mysql-server
4. Asennetaan PhpMyAdmin 

Tämä vaihe ei ole välttämätön, mutta mysql-kantoja on tällä työkalulla huomattavasti helpompi käsitellä. PhpMyAdmin on myös työkalu, jolla voi kätevästi varmuuskopioida mysql-kantoja. Esimerkiksi VLLaskun tietokannasta kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin kopio.

sudo apt-get install libapache2-mod-auth-mysql php5-mysql phpmyadmin
PhpMyAdmin löytyy osoitteesta:

http://localhost/phpmyadmin/
5. Laitetaan Php ja Mysql juttelemaan keskenään

Avataan siis  taas tekstimuokkainta pääkäyttäjän oikeuksilla. Kopioi teksti tiedostoon ja tallenna:

gksudo gedit /etc/php5/apache2/php.ini
Etsi tiedostosta kohta ;extension=mysql.so ja korvaa se extension=mysql.so eli ota edestä vain tuo puolipiste pois. Käynnistä tämän jälkeen Apache uudestaan kohdan 2 ohjeen mukaan.

/var/www -kansion oikeuksien (permissions) säätämistä


Kun/jos kaikki on kunnossa on sinulla nyt toimivat LAMP-ympäristö pystyssä. Oletuksena /var/www- kansio on pääkäyttäjän omaisuutta, joten tiedostojen kopiominen sinne tavallisena käyttäjänä ei ole kovinkaan helppoa. Tehdäänpä vielä asialle muutos :-)

1. Luodaan uusi käyttäjäryhmä (vaikkapa www-publisher) ja laitetaan sinne jäseniä. Avaa siis Pääte/Terminal -ohjelma uudestaan ja komentele seuraavasti:


groupadd www-publisher
usermod -a -G www-publisher käyttäjänimesi

Toista edellä mainittua riviä niin monta kertaa, että saat kaikki haluamasi käyttäjät www-publisher -ryhmän jäseniksi.

Jos haluat tarkistaa, mihin ryhmiin käyttäjänimesi kuuluu, voit tehdä sen komennolla:

groups käyttäjänimesi
2. Muutetaan pääkäyttäjän oikeuksia /var/www kansiolle ja tehdään se myös  rekursiivisesti eli siten, että kaikki käyttöoikeudet koskevat kaikkia alikansioitakin.

sudo chown -R root:www-publisher /var/www
Muutetaan kansion /vaar/www oikeudet, siten että omistajalla eli rootilla ja ryhmällä eli www-publisherilla on luku-, kirjoitus ja suoritusoikeudet; ja muilla, mukaanlukien Apachen www-datalla, on kirjoitus- ja suoritusoikeudet

sudo chmod 2775 /var/www
Vielä meidän täytyy muuttaa alikansioiden oikeudet edellämainituilla ominaisuuksillaan rekursiivisesti. Siihen käytetään find-komentoa.

find /var/www -type d -exec chmod 2775 {} \;
Tarkista vielä, että kansion umask on 0002:

cd /var/www

umask


HUOM! KANSION SÄÄDÖT TULEVAT VOIMAAN VASTA KUN KIRJAUDUT ULOS JA TAKAISIN KÄYTTÄJÄLLÄSI.

tiistaina, toukokuuta 22, 2012

Hatunnosto Ubuntun kehittäjätiimille!

Viikonloppuna järjestelimme vähän tietokonepöytiä ja päivitimme kaikkien työpisteisiin (=lapset ja me aikuiset) uudet työtuolit. Nuorimmalle tyttärelle asensin myös 32-bittisen Ubuntu 12.04 LTS:n miehen hehkutuksesta innostuneena. Hän oli jo aiemmin johonkin työläppäriinsä sen asentanut ja kehui sitä kovasti. Koska Ubuntun asentaminen on niin helppoa (se on vain positiivista, että enää ei tarvitse olla niin nörtti Linuxin kanssa pärjätäkseen ;-) ), päätin  päivittää myös vanhanaikaiseksi jääneen Ubuntu 10.04 LTS:n tähän kaksi numeroa isompaan versioon - itselleni 64-bittisenä.

Huomaa, että Ubuntun kehittäjät ovat nähneet kovasti vaivaa ja lopputulos on hiotun oloinen. Ubuntu 12.04 LTS:n myötä voin sanoa Ubuntun todellakin olevan Linux, joka on käytettävyydeltään yhtä helppo kuin Mac Os X tai Windows. (Onko Windows helppokäyttöinen? Meidän talosta löytyy Windows XP vain yhdestä miniläppäristä, jota meistä jokainen inhoaa. Miniläppärirousku kaatuilee ja kenkkuilee, tosin osasyynä voi olla myös se, että tietokonelaite on itsessään tosi mopo. No, joka tapauksessa olen onnistunut nyt elämään lähes kahdeksan vuotta ilman Windowsia, joten en oikein osaa  XP:tä käyttää. Windows 7 voi ollakin jo ihan hyvä järjestelmä, mutta Vistasta en ole kuullut kovinkaan paljon kauniita sanoja yrittäjäkollegoilta.) 

Omakohtaiset kokemukseni Ubuntu 12.4 LTS:stä näin tuoreeltaan

Ensin huonot:

  • Google ei ole tehnyt Drivestä Linuxille lainkaan ohelmaa, joten Driveä on Linux-ihmisten käytettävä joko selainpohjaisesti tai sitten tehtävä jotain viritelmiä, jotka eivät välttämättä toimi. Pilviasioissa Linux-käyttäjien kannattaa suosia Ubuntu Onea/DropBoxia, jotka toimivat kuin unelma (Ubuntu One Windowsisssakin, olettaisin?)
  • Google ei tee enää Picasastakaan Linux-versiota, mikä on sääli, sillä olen käyttänyt ohjelmaa Linux-koneissani ahkerasti ja pitänyt ohjelmasta kovasti. Windowsin Picasaa voisi varmasti käyttää Winen avulla, mutta mieluiten etsin jonkin toisen ohjelman sen tilalle.
  • Harmikseni tässä Ubuntussa tulee melko usein ilmoituksia järjestelmän sisäisestä virheestä ja virheraportoinnin lähettämisiä. Toisaalta tämä on ihan luonnollista, sillä uusien versioiden kanssa kaikilla kehittäjillä, käyttöjärjestelmästä riippuen, on aina kiire. Oireet korjaantunevat päivitysten myötä muutamien kuukausien aikana.  

Sitten hyvät:

  • Ulkoasu on aivan mahtava - sellainen sopivasti karkkinen, mutta silti toimiva mopommankin koneen kanssa. Ubuntu 12.04 LTS on käyttöjärjestelmä, jota varmasti ihan jokainen osaa ja oppii käyttämään.
  • Unity-valikko, josta näkee viimeksi käytetyt ohjelmistot ja josta voi etsiä asennettuja ohjelmia, on todella hyödyllinen ja helppokäyttöinen. 
  • Ubuntun sovellusvalikoima on Synaptic-pakettienhallintaohjelmaa kätevämpi. Sovellusvalikoiman avulla ohjelmien asentaminen ja poistaminen käy kätevästi. Valikoimassa on myös helppo selata ja tutustua uusiin ohjelmiin ja ohjelmista annettuihin arvosteluihin.
  • Ubuntu on vihdoikin alkanut myös hiukan kaupallistumaan - sovellusvalikoimasta löytyy jopa maksullisia ohjelmia/palveluita - mikä on mielestäni hyvä asia. Kaupallisuus antaa Ubuntu-projektille virtaa ja tekee Linuxista entistä vakavammin otettavan työpöytäkäyttöjärjestelmän.
  • Googlen vetäytymisestä huolimatta Ubuntuun on saatavana paljon hyviä ohjelmia ja Ubuntu on viruksilta vapaa, jämäkkä  käyttöjärjestelmä. Siispä hatunnosto Ubuntun kehittäjätiimille!


maanantaina, toukokuuta 21, 2012

Onnea 7-vuotiaalle Youtubelle

Tänään tulee kuluneeksi seitsemän vuotta siitä, kun Youtube aloitti palvelunsa. Googleplussa.fi kertoi, että tällä hetkellä Youtubeen ladataan yli neljä miljardia videota päivässä, mikä tarkoittaa että joka minuutti videoita ladataan 72 tunnin edestä. Hurjia lukuja!

Youtube on olemmassaolollaan varmasti myös vauhdittanut useiden ohjelmisto- ja laitteistovalmistajien suunnitelmia. Videoiden kuvaamisen pitää olla helppoa ja klipit tulee saada laittettua nettiin näppärästi.

Youtube on seitsemän vuoden aikana ollut foorumina monelle tapahtumalle. Yksi tärkeimmistä asioista, mitä Youtube mielestäni tuo on, että se tavallaan yhdistää maapallon ihmiset hauskalla ja merkittävällä tavalla.

Youtube mahdollistaa myös monien asioiden oppimisen. Monen harrastuksen, vaikkapa neulomisen, voi aloittaa Youtuben howto-videoita seuraamalla. Meilläkin animaatiosta ja piirtämisestä innostuneet lapset ovat opetelleet käyttämään tietokoneen graafisia ohjelmia, kuten Gimpiä, juurikin Youtuben avulla. Kun joku näyttää lähes kädestä pitäen, miten jokin asia tehdään, ei aina tarvita edes yhteistä kieltä. Video kun on  kirjoitettua tekstiä havainnollisempi tapa oppia. Eikös Paradise Oskarkin kertonut oppineensa kitaransoiton alkeet Youtubesta, koska kitaratunnille oli maalta pitkä matka...? Niin ja taisipa pienten tyttöjen ja teinien suuri idoli Robinkin ponnahtaa suomalaisten tietoisuuteen Youtuben kautta.

Youtube viihdyttää ja opettaa - Youtube addiktoi, joten laitetaanpa synttäribiisiksi soimaan Shakiran Addicted To You (p.s. musiikkivideossa 1:53 kohdalla on hauska moka, huomaatko sinä sen?)





maanantaina, toukokuuta 14, 2012

Hyvä webhotelli yrittäjälle ja miksei muillekin

Yrittäjyysvuosieni aikana minulle on tullut tutuiksi monet webhotellia tarjoavat yritykset. Oikeastaan mistään käyttämistäni palveluista, mm. Louhi Net, Nebula ja Xonet, ei minulla ole mitään negatiivista sanottavaa. Kaikissa edellä mainituissa homma toimii hienosti ja tukea on saatavilla - hintataso vain hiukan vaihtelee.

Bluehostiin tutustuin oikeastaan "vahingossa" erään kokeiluluontoisen projektini myötä. Ajattelin, että otan tilin heidän hotellinsa käyttöön vuodeksi, mutta kuinkas sitten kävikään. Heidän palvelunsa vain on niin hyvää ja hyvä palvelu koukuttaa, joten vaikka minun piti sanoa palvelu irti, huomasinkin tilaavani sieltä lisää domaineja ja tekeväni sinne lisää uusia sivustoja :-) 

Mikä palvelussa sitten on niin hyvää? Suurin syy on erittäin hyvä ja helppokäyttöinen cPaneeli, joka mahdollistaa esimerkiksi Wordpressin asentamisen yhdellä klikkauksella. Webhotellia tilatessa pitää varata jokin domaini, ja tästä ensimmäisestä domainista tulee ns. päädomain. Tiliin voi kuitenkin liittää lukemattomia uusia domaineja edullisesti (vajaa $12). CPanelista löytyy myös erittäin monipuoliset työkalut Mysql-kantojen käyttöön. Bluehostilla asiakaspalvelu on myös hyvin moderni ja joustava. Ongelmatilanteissa vastataan nopeasti vaikkapa LiveChatilla tai omasta cPanelista voi katsoa kätevästi, tehdäänkö omalla serverimellä juuri nyt huoltotöitä. Tietenkin, kun ulkomaalaisesta palvelusta on kyse, on asiakaspalvelu englanniksi. Mikäli englannin kieli ei haittaa, on Bluehost yksi todella hyvä vaihtoehto yrityksen webhotellipalveluksi. Nyt niillä näyttää olevan joku kampanjakin, jossa webhosting maksaa vain $4,95/kk.

EDIT:22.11.2013 Nyt on takana taas vähän enemmän Bluehost-kokemuksia. Aiemmin palvelu siis on toiminut loistavasti, mutta nykyään (noin heinäkuusta lähtien) pieniä ja vähän pidempiä palvelukatkoksia on alkanut esiintymään. Tällä hetkellä en siis ihan varauksetta enää hehkuta Bluehostin palvelua, ja mietin itsekin, että pitäisikö ainakin tärkeimmät omat sivustoni siirtää jonnekin muualle...Hyviä webhotelleja saa suositella siis tännekin päin vaikkapa kommenttilootaan :-)

lauantaina, toukokuuta 12, 2012

Wordpressiin maksullinen jäsenalue

Olen tässä muutaman päivän ajan puuhaillut erään Wordpressin päälle rakennettavan sivuston kimpussa. Sivustoon tulee julkinen puoli ja maksaville jäsenille oleva jäsenalue. Sivuston maksupuoli hoidetaan Paypal -palvelun kautta.

Se on kumma, miten erilaisia asioita löytää kun yrittää hakukoneella louhia tietoa asioista. Ensiksi löysin ratkaisuksi vain maksullisia vaihtoehtoja ja hommasin sivustoa varten vakuuttavalta vaikuttavan wp-Member -pluginin. Pluginin sai ja saa yhä 25 %:n alennuksella, jolloin single lisenssin hinnaksi tulee $29,99. Ei paha, sillä ominaisuuksia on todella kattavasti tässä niistä muutama:


  • Yhteensopiva uusimpien WP-versioiden kanssa
  • Täysin automatisoitu jäsensysteemi, mikä on mielestäni hyvä, sillä jäseneksi haluavat asiakkaat eivät varmastikaan halua odotella päivätolkulla päästäkseen lukemaan jäsenalueen asioita. 
  • Hyväksyy Paypalin lisäksi maksutavoiksi Authorize.netin ja Google Checkoutin. Tosin luulen, että suomalaiset lämpenevät eniten näistä juurikin Paypalille. 
  • Tuki useille valuutoille
  • Nopea ja helppo asentaa - ja tätä wp-Member olikin. Asentamisen jälkeen plugini toimi hienosti (mutta älä vielä innostu ongelmia kyllä tulee ;-)  )
  • Jäsentasoja voi luoda rajattomasti ja tilauksia on rajattomasti 
  • Jäsenille tarkoitettuja tilityyppejä voi olla: ilmainen, kokeilu ja maksullinen
  • Sisällön suojaaminen
  • Maksullisen sisällön teaserit
  •  lue lisää ominaisuuksista täältä
Wp-Memberillä tosiaan kaikki sujui kuin tanssi ja olin jo niin pitkällä, että kokeilin ostoprosessia omalla rahalla. Kaikki onnistui, KUNNES tällä testijäselläni jäsenyysaika päättyi. Testijäsen halusi tietenkin uudistaa jäsenyytensä, vaan sepä ei sitten onnistunutkaan. Jäsenyyden uudistaminen päätyi tilanteeseen, jossa asiakas olisi klikannut itsensä Paypalin sivuille maksamaan, vaan missä nappi, josta siirtyiä maksamaan! Asiakas saa vain ilmoituksen: Invalid Data Passed errors. Googlatessani huomasin, että ongelma on wp-Memberin bugi jasitä ei ole korjattu. Lisäksi wp-Memberin support on melko vaikeaselkoinen: ensin pitää tukipyynnöstä maksaa ja jos tiimi huomaa, että vika on bugi, niin sitten asiakas saa tukipyynnöstä koituneet kustannuksensa takaisin. Pluginin lähdekoodi on kryptattua, joten koodia osaava asiakas ei voi tehdä itse asian korjaamiseksi mitään. Joku oli kuitenkin oli keksinyt keinon ja kirjoittanut aiheesta postauksen viime vuoden elokuussa. Hänen mukaansa ongelman voi korjata käpystelemällä tietokantaa, mutta se lienee melko vaarallista hommaa, jos palvelussa on jo asiakkaita - vahingossa voi tulla tehtyä pahoja mokia tietokantaan ja aiheuttaa mielipahaa maksaville asiakkaille. Hetken aikaa pohdimme tuota tietokannan käpystelyvaihtoehtoa, mutta päädyimme äänestämään jaloillamme ja etsimään toisen maksullista jäsenyyttä tukevan pluginin...

Seuraavaa pluginia peliin



Nyt kokeilussa on sekä ilmaiseksi saatavana oleva että halutessaan maksulliseksi laajennettavissa oleva ja erittäin lupaavalta vaikuttava s2member -plugin. Tämä plugini on lähes yhtä helppo käyttöinen kuin edellinenkin ja ilmaisversiossa on melkein samat ominaisuudet kuin wp-Memberissäkin. Pluginin mukana tulee paljon video-oppaita, joten support-puolikin vaikuttaa lupaavammalta. Olen tässä kokeillut jo jäsenyyden ostamista Paypal-sandboxissa ja homma tuntuu toimivan hienosti. Testailuni on nyt kuitenkin hiukan keskeytynyt, koska Wordpress-sivustoon halutaan yksi must-ominaisuus, jonka tekemiseen siirryimme tässä välillä. Palaan tähän s2memberiin ja jäsenyyden uudistamiseen myöhemmin, kun tiedän että toimiiko se. 

Jatkuu...

torstaina, toukokuuta 10, 2012

Viidakkorumpu pärisemään :-)

Alunperin netti kehitettiin tiedon jakamiseen ja sitähän se pääsääntöisesti on vielä tänäkin päivänä tekee. Netti on myös yrityksille oivallinen väline markkinoida tuotteitaan tai palvelujaan. Netin yksi tehokkaimmista markkinointikeinoista on hakukonemarkkinointi, jolla yritykset saavat sivuilleen "valmista kauraa". Tiedon etsijällä, googlaajalla, on jokin ongelma, jonka hän saattaa saada selvitettyä löytäessään hakukoneen kautta kipeästi kaipaamaansa palvelua tai tuotetta tarjoavan yrityksen sivuille. Se, miten yritys saa sivunsa näkymään Googlen kymmenen ensimmäisen joukkoon onkin sitten jo ihan toinen juttu... :-)

Hakukonemarkkinoinnin lisäksi toinen erittäin voimallinen markkinointikeino on vanha kunnon puskaradio. Viidakkorumpu pärisee sosiaalisessa mediassa ja blogeissa, kun ihmiset jakavat mielellään positiivisia kokemuksiaan hyvästä palvelusta tai tuotteesta. Sama pätee tietenkin myös toisinpäin ja netin välityksellä kuluttajat saavat painokkaasti äänensä kuuluviin ja pystyvät vaikuttamaan tuotteisiin entistä enemmän.

Viidakkorumpu soi....
Itse liityin joku aika sitten Buzzadorin jäseneksi ja ensimmäisenä pääsin maistelemaan ja jakaamaan ystävilleni ja tutuilleni Nutrilett Eat Well-tuotteita. Buzzadoriin liittyneet jäsenet saavat tietoa sähköpostitse aina uusista kampanjoista, joihin he voivat hakeutua. Ihan jokaiseen kampanjaan ei pääse mukaan, mutta jos tulee valituksi, näyttää Buzzadorin paketti esimerkiksi tältä:

Buzzadorina saa testata kaikenlaisia tuotteita. Minä pääsin "buzzaamaan" näitä Suomen käytetyimpiä painonhallintatuotteita.

Vaikka Nutrilett on ollut markkinoilla jo yli 20 vuotta, minulle se on tähän asti ollut ihan uusi tuttavuus. Olen luullut niiden olevan lähinnä vain jotain pahan makuisia lisäaineliemiä, jotka juodaan ja sitten ollaan muka syöty. Tätä ennakkoluuloani vasten katsottuna Nutrilett Eat Well -tuotteet olivat todella iloinen yllätys, sillä ruoka oli täyttävää ja vieläpä hyvää. Nutrilett Eat Well sopii hyvin myös kiireiselle, vaikka tässä kohden luulin tuotteen olevan vieläkin pikaisempi - tyyliin keitä vesi ja lisää jauhe ja syö - vähän niinkuin kuppikeitot. Nutrilett eatwell -ateria syntyy noin kymmenessä minuutissa joko mikroaaltouunissa tai liedellä.

Yksi Nutrilett Eat Well -ateria sisältää vain 285-291 kcal / annos. Ateriassa on kaikki tarvittavat ravintoaineet eli vitamiinit ja kivennäisaineet. Proteiinia tuossa vähälaktoosisessa annoksessa on 19g.

Oma suosikkini  näistä Buzzador -paketin aterioista oli ehdottomasti Pasta Carbonara, jossa on carbonara-kastiketta ja pekonia. Tomato Penne- aterian pussin kyljessä komeilee hieno kuva tomaattisesta pataruuasta, mutta minä ja henkilöt, joille olen tuotenäytteitä jakanut, ovat todenneet Tomato Pennen olevan ihan hyvän makuista keittoa ;-)

Tässä valmistuu flunssaisen LadyNörtin lounas. 3dl vettä, pussillinen Nutrilett Eatwell Tomato Penneä. Viisi minuuttia mikrossa, sekoitus ja vielä toiset viisi minuttia ja sitten pääsee syömään :-)

Laihduttajan lisäksi voisin ajatella Nutrilett Eat Well -aterioiden olevan hyvä vaihtoehto vaikkapa ravinneköyhille nuudeleille tai "roiskeläpille" .  Yhden aterian suositushinta on noin 3 euroa, joten mahtunee myös lounasbudjettiin?

maanantaina, toukokuuta 07, 2012

Google lisää työtehoa

Huh, huh kyllä on tämä nykyaika mahtavaa! Tänään oikein testasimme miehen kanssa, miten voimallinen Googlen Docs nykyään on. Varmaan tämä on jo monille tuttua kauraa, mutta pitää nyt nopeasti hehkuttaa tännekin kun innostuin itse niin mahdottomasti.

Tein yhden asiakirjan, jonka jaoin miehen kanssa, ja sitten kumpainenkin avasi asiakirjan omalle ruudulleen (ja minä vielä testimielessä avasin Android-puhelimeenikin). Tulipahan tehtyä homma tosi nopeasti, kun kumpikin pystyi muokkaamaan samaa asiakirjaa yhtä aikaa ja kumpikin pystyi seuraamaan, mitä toinen tekee asiakirjalle. Keksin myös sen, että Google Docsissa voi tehdä vaikkapa luettelon ja luetteloon linkillä viittauksen toiseen docs-tiedostoon (jokaisella asiakirjalla on oma url-osoite, jota voi linkittää ristiin asiakirjojen välillä). Google Driven avulla nämä muokatut asiakirjat kulkevat mukana laitteessa kuin laitteessa, kunhan Google nyt vain saisi sen iPad-sovelluksensa valmiiksi. Tällä hetkellä Google Driveä voi käyttää iPadilla vain jollain viiden euron maksullisella ohjelmalla, jonka nimeä en nyt tähän hätään edes muista.