keskiviikkona, huhtikuuta 25, 2012

Mystinen Drive

Tänä aamuna ihmettelin Android-puhelintani, sillä sen valikkoon oli itsestään tupsahtanut ohjelma nimeltään Drive. En kiireessäni ehtinyt katsomaan, että mikä ihme se on. Nyt luin kuitenkin mm. Muropaketista, että Google on julkaissut oman pilvipalvelunsa eli  kilpailijan DropBoxille. Ihan samanlaisesta palvelusta kuin DropBox ei Google Drivessä ole kyse, mutta yhtäläisyyksiä löytyy paljon. Google Drive on varmasti tervetullut palvelu kasvavaan "pilvitaivaaseen" ja yksi mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on, että tietoja pystyy hakemaan googlemaisen kätevästi ja että palvelu tunnistaa myös skannattujen dokumenttien tekstin OCR-tekstintunnistuksella. Google Drive on siis kätevä palvelu esim. niille, jotka harrastavat lehtileikkeleiden keräämistä. Viisi ensimmäistä gigaa ovat käyttäjälle ilmaisia ja tilaa saa tarvittaessa ostaa lisää.

Henkilökohtaisesti en ole vielä Driveä kokeillut enkä ole ihan varma, että miten hyvin palvelu vielä tänään toimiikaan. Täytyy kuitenkin seurata tilanteen kehittymistä. Ilmeisen hankalaa palvelua varmaan on vältellä Android-puhelimessa ja Gmailin käyttäjänä...

Palvelun myötä Googlen tieto ihmisten asioista lisääntyy entisestään ja ainakin joitain pilveen tallennettavia tiedostoja kannattaakin tietoturvan vuoksi uploadata salattuna. Itselläni on käytössä ohjelma nimeltään TxtCrypt, jolla tekstitiedostoja voi kätevästi cryptata ja salasanaa vastaan se on avattavissa takaisin selkokielelle millä tahansa laitteella, jossa on asennettuna TxtCrypt-ohjelma.

EDIT: 27.4.2012 Asensin juuri Google Driven for Mac, kun Googlelta tuli viestiä, että Google Drive on avattu. Näin äkkiseltään homma näyttäisi toimivan tismalleen samalla tavalla, kuin DropBoxissa - eli hyvältä vaikuttaa! Viisi gigaa ilmaista tallennustilaa on kiva juttu!

maanantaina, huhtikuuta 16, 2012

Mitä sana Ubuntu tarkoittaa?

Tänään ei sen kummempia kuin, että lukaiskaapa ihana tarina siitä, mitä sana Ubuntu tarkoittaa.

tiistaina, huhtikuuta 10, 2012

Commodore 64 oli aikansa hittijuttu

Iltasanomat uutisoi tänään, että Commodore 64 -tietokonetta valmistaneen yrityksen perustaja ja kuusnelkun isä Jack Tramiel on kuollut 83-vuotiaana. Monilla itseni ikäisillä on varmasti hauskoja muistoja Commodore 64 -tietokoneista. Itse muistan yhden kesän istuneen sen äärellä ja äidin komentaneen mennä ulos aurinkoon. Minua vain juuri sinä kesänä kiinnosti harjoitella kuusnelkulla pelien tekemistä eli niiden pienien ohjelmakoodien kirjoittamista tietokoneelle. Oli jännittävää nähdä, miten kirjoittamalla sai tehdyksi yksinkertaisen pallon ja liikuteltua sitä televisioruudulla.

Mukavaahan C64:llä oli myös pelata valmiita pelejä, joita joko ostin ihan omalla rahalla tai sitten sain niitä kaverini kautta. Yksi kaikkien aikojen parhain peli on mielestäni ollut Giana Sisters, josta varmasti myös Super Mario on ammentanut oman ideansa. Giana Sistersiä ja muita pelejä pelattiin kavereiden kanssa yhtenäkin hiihtolomana  niin paljon, että joysticin käpystely sai nahat rullalle käsistä :-)

Vaikka minulla oli paljon pelejä, suostui isä pelaamaan niistä vain yhtä ja se oli räiskintäpeli nimeltään Wizard of Wor, jota pääsee nykyään fiilistelemään javascript-pelinä selaimella.

Commodore 64 aikaan tuli ilmeisesti pelattua sitten pelikiintiö niin täyteen, että näin aikuisena pelaaminen ei kyllä suuremmin innosta -  mitä nyt joskus lasten kanssa pelaamme jotain Wii-peliä tai tasapainolaudalla otan painokäppyröitä...ja onhan sitä Angry Birdsiäkin pitänyt hiukan kokeilla pelata...