sunnuntai, lokakuuta 09, 2011

Linux-kone lapselle

Tänä viikonloppuna minulla on ollut mieluisa tehtävä, nimittäin lupasin antaa meidän yhden ylimääräisen vanhan kannettavan tyttäreni kaverille ja asensin koneeseen tietenkin Ubuntun, sillä Linux on mitä loistavin käyttöjärjestelmä lapsille ja nuorille!

Valitsin käyttöjärjestelmäksi Ubuntu Linux 10.4 LTS:n, koska sille tarjotaan päivityksiä pitkälle vuoteen 2013 asti. Stabiilina versiona 10.4 on varmasti myös vaakaampi kuin Ubuntun uudemmat ns. väliversiot.

Linux-kone on oivallinen kaveri lapselle senkin vuoksi, että vanhakin kone voi nuortua ja toimia ihan hyvänä pelikoneena. Eihän vanha kone tietenkään kaikkia pelejä pyöritä, mutta monet educational pelit vaativat hyvin vähän tehoja toimiakseen.

Tyttären kaverin koneeksi tuli IBM T41, jossa Ubuntu tuntui pyörivän Gnomella ihan sulavasti ja äänetkin toimivat ihan hyvin alkutakkuamisen jälkeen. Netissä monet ovat harmitelleet IBM Thinkpadin menettävän äänet Ubuntussa. Tällä kertaa vika makasi siinä, että minun piti  BIOSista laittaa asennuksen jälkeen default-asetukset päälle. Linux kun noin muutoin oli kyllä jo kaikki äänikortin löytänyt ja asentanut.

Mitä sitten lapsen Linux-koneelle asensin? Meillä lasten kestosuosikki ohjelma on ollut TuxPaint, jolla voi tehdä kivoja piiroksia joko itse tai ohjelman mukana tulevien leimasimien avulla. TuxPaintin asensin Ubuntun Synaptecista. TuxPaint on saatavana myös Mac ja Win -versioina täältä.

TuxMath on myös toinen lasten lemipiohjelma, jonka avulla ikävätkin asiat, kuten kertotaulujen opettelu sujuu hauskasti oikeita lukuja räiskien. Tämänkin pelin asensin Ubuntun Synaptecilla ja TuxPaintin tavoin se on saatavana kaikille yleisimmille käyttöjärjestelmille ilmaiseksi.

Pelejä Ubuntuun asentuu jo automaattisestikin kiva läjä, mutta näiden lisäksi asensin koneelle myös SuperTuxin, joka on retro -Super Marion tyylinen tasohyppelypeli. Pelin yksi hauskuus on myös siinä, että voi itse rakentaa itselleen tai kaverilleen uusia kenttiä. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita tarjoaa myös tietokoneeseen asentamani TuxKart. Näistä ensin mainittu on saatavana myös Win- ja Mac-versioina.

Syy, miksi tyttären ystävä kuitenkin erityisesti tietokoneen halusi oli 2D-animaation tekemiseen tarkoitettu Pencil. Meillä tyttäret tykkäävät kovasti koluta Youtubea ja tehdä sitten itse matkien omia sovelluksiaan esimerkiksi Hopeanuolista ja niiden tunnareista Pencilillä. Penciliä käyttävät toki myös monet muutkin kuin vain lapset...

Ubuntussa on muutoinkin kaikki se, mitä lapsi, nuori ja opiskelija yleensä ottaen tarvitsee tietokoneeltaan, mutta turvallisesti paketoituna. Tällä turvallisuudella tarkoitan tällä kertaa lähinnä sitä että se Linux on huoleton vaihtoehto Windowsille, että se ei tarvitse kalliita virustorjuntaohjelmistolisenssejä ja moderni käyttöjärjestelmäkin on aivan ilmainen. Ubuntun mukana tulevat ohjelmistot ovat niin kattavia aina toimisto-ohjelmistaan lähtien tuonne pikaviestinohjelmistoihin asti.

Siispä yrittäjät ja lukijat - pieni haaste teille, kaivelkaapa kaapeistanne vanhoja, mutta vielä hyvin toimivia koneitanne ja asentakaa niihin Ubuntu. Varmasti joku lapsi voisi tulla ikionnelliseksi omasta tietokoneesta, jolla voisi huoletta pelata ja leikkiä eikä aina tarvitse jonottaa koneelle muun perheen tai sisarusten kanssa. Nykyään kun yrityksien tietokoneet kiertävät nopeammin kuin ennen, käyvnevät ne vielä mainiosti palvelinkäytön lisäksi mm. lasten ja nuorten "toimistokoneiksi" tai päiväkoteihin ja kouluihin tiedonhakuvehkeiksi :-)

Ei kommentteja: