maanantaina, maaliskuuta 17, 2014

Arch Linuxin asentaminen

Arch Linuxin asentaminen onnistuessaan palkitsee asentajansa antaen erittäin mukavan ja omasta mielestäni mutkattoman Linux-distron, jossa kaikki toimii kivasti. En halua missään nimessä pelotella ketään, mutta kyllä Arch Linuxin asennus on eräänlainen tulikaste Linuxin harduser -maailmaan, sillä vaikka tässä kuinka kirjoittaisin ylös, miten Arch Linux asennetaan, niin silti voi tulla asennuksessa mutkia matkaan ja sitten ne joko onnistuu selvittämään tai...sitten menee keittämään kahvia ja asentaa jonkin muun Linux-distron ;-) Samalla kun tavallaan rivi kerrallaan rakentaa Archia pystyyn, saa vain hattua nostaa sille mahtavalle työlle, joka on tehty, jotta monet Linux-jakelupaketit kuten esim. OpenSuse, Fedora ja Ubuntu ovat helppoja asentaa.  Asentamisen jälkeen Arch Linux on sitten ihan yhtä helppo käyttää kuin nuo em. distrot, että ei hätää :-)

Minulla itselläni on ollut Arch Linux käytössäni nyt elokuusta asti ja olen ollut enemmän kuin tyytyväinen tähän. Mies päätti ryhtyä Mac Os X -käyttäjästä Linux -käyttäjäksi ja jonkin aikaa mietittyään, mitä jakelupakettia hän alkaisi käyttämään, niin päätyi hänkin lopulta Arch Linuxiin. Jos siis Arch Linuxin asentaminen kiinnostaa, niin tässä stepit, joilla olen Arch Linuxin nyt kahteen kertaan asentanut (viimeisimmän miehen kanssa yhdessä nörttimäisen viikonlopun ratoksi ;-) ).

Arch Linuxin asentaminen osa 1/3

 Arch Linux -asennusmedian valmistus


Hae Arch Linuxin uusin ISO-image jakelupaketin omilta sivuilta. Tee sen jälkeen imagesta käynnistettävä usb-tikku. Joissain tapauksissa tähän kätevä ohjelma on monille käyttöjärjestelmille ilmainen Unetbootin, mutta joidenkin biossien kanssa boottaamisessa voi tulla ongelmia. Meillä Unetbootilla tehdyt tikut eivät suostuneet boottaamaan, mutta Linuxin komentorivillä tehty tikku toimi heti. Suosittelen siis komentoa:

sudo dd bs=4M if=/path/to/archlinux.iso of=/dev/sdx && sync

Komennossa korvaa /dev/sdx oman usb-tikkusi sijainnilla! Huomioi, että komento tuhoaa tikulla tai mediassa olevan  datan, joten tässä kohtaa kannattaa olla tarkkana :-)

Kun asennusmedia on kunnossa ja boottaa tikulta, niin seuraavaksi voitkin jo valita tietokoneesi raudan mukaisen Arch Linux boottauksen (x86_64 tai i686). Omassa tapauksessani valitsin ensimmäisen.

Kiintolevyn osiointi ja tiedostojärjestelmän luonti



Ihan ensin huomataan, että meidän suominäppäimistömme eivät ehkä toimi toivotulla tavalla, joten otetaan käyttöön suomalainen näppäimistökartta komennolla:

loadkeys fi

Ennen varsinaisen asennuksen aloittamista varmistetaan, että tietokone on netissä:

ping -c 3 www.google.com

Sitten tehdään osiointisuunnitelma. Tätä kohtaa varten kannattaa vaikkapa netistä etsiä tietoa, että kovalevyn osoionti olisi mahdollisimman onnistunut. Omassani jaoin kiintolevyn kolmeen osioon: /dev/sda1 (bootable), /dev/sda2 swapille ja /dev/sda3 johon tuli loput kiintolevyn tallennustilat.

Nyt käynnistetään osiointityökalu komennolla: cfdisk ja tehdään ensin tuo /dev/sda1

  1. Valitse New 
  2. Valitse Primary 
  3. Anna osiolle koko
  4. Valitse Beginning
  5. Bootable
Sitten tehdään /dev/sda2 . Valitaan osoioimaton osa nuolella ja toistetaan edelliset 1-3 kohtaa. Neljännessä kohdassa valitaan End.

 /dev/sda3 

  1.  Valitse New
  2.  Valitse Primary 
  3. Anna osiolle kaikki jäljelle jäänyt tila
  4. Valitse Write
  5. Kirjoita yes
  6. Quit

Seuraavaksi alustetaan osioit ja tehdään tiedostojärjestelmä ext4-muotoon.

mkfs.ext4 /dev/sda1
mkfs.ext4 /dev/sda3

Sitten on swap-osion vuoro

mkswap /dev/sda2
swapon /dev/sda2



Jos kaikki on sujunut tähän asti hyvin, niin seuraavaksi liitetään juuri-osio ja tehdään koti-hakemisto:

mount /dev/sda1 /mnt
mkdir /mnt/home
mount /dev/sda3 /mnt/home


Peilipalvelimen valinta ja peruspakettien asentaminen

Tässä kohdassa muokkaamme peilipalvelinlistatiedostoa  Nano-editorilla. Kirjoita komentoriville:

nano /etc/pacman.d/mirrorlist



Näppäinyhdistelmällä CTRL+W (Finland) voit etsiä suomalaisen palvelimen ja kun löydät url-osoitteen, mene sen rivin eteen, paina Alt+6 kopioidaksesi rivin ja käytä Page Up-näppäintä mennäksesi tiedoston alkuun. CTRL+U yhdistelmällä liität serverin osoitteen. Kun olet edellä mainitulla tavalla etsinyt muutaman lähimmän palvelimen, niin sulje Nano näppäinyhdistelmällä CTRL+X ja kirjoita Y tallentaaksesi muutokset.

Komento: pacstrap /mnt base base-devel asentaa Arch Linuxin peruspaketit ja vähän extraakin, joita tarvitaan myöhemmin.

Kun kaikki paketit on asennettu on aika tehdä fstab. Ole huolellinen tämän komennon kanssa, sillä jos jokin menee tässä kohdin pieleen, ei genfstab-komentoa voi tehdä toistamiseen vaan fstab-tiedostoa on muokattava käsin.

genfstab -L -p /mnt >> /mnt/etc/fstab

Tarkista, että fstab on kunnossa nano /mnt/etc/fstab. Tiedoston pitäisi näyttää, että juuri-osio (root) ja koti-hakemisto (home) on liitetty onnistuneesti. Jos kaikki ok, niin jatketaan :-)

Sitten mennään chrootin sisälle:

arch-chroot /mnt

Seuraavaksi tehdään pääkäyttäjälle (rootille) salasana komennolla:
passwd

Seuraa näytö ohjeita salasanan luomiseksi.

Tehdään Arch Linux kotoisammaksi


Kieli on tärkeä juttu, joten tehdään seuraavaksi tulevalle Arch Linuxillemme kieli- ja alueasetukset. Avataan siis muokattavaksi logale.gen -tiedosto Nano-editorilla:

nano /etc/locale.gen ja etsi sieltä suomen kieleen liittyvät kohdat ja ota niiden rivien edestä pois risuaita eli poista kommenttimerkit.

Luo lokalisointi järjestelmään komennolla: locale-gen
Seuraavaksi määritellään Suomen aikavyöhyke.

ln -s /usr/share/zoneinfo/Europe/Helsinkicd /et    > /etc/localtime

Tässä välissä voitaisiin antaa tulevalle Linux-koneellemme nimi. Vaihda komennossa kohta "Linux-kone" haluamasi koneen nimeen.

echo Linux-kone > /etc/hostname


Grubin asentaminen saattaa olla kinkkistä

Seuraavaksi asennetaan Linuxille Grub:

pacman -S grub-bios

grub-install /dev/sda Jonka jälkeen ruudulle pitäisi ilmestyä teksti: Installation finished. No error reported.


Näin onnellisesti minulle kävi, kun asensin Arch Linuxia elokuussa 2013 ensimmäisen kerran. Nyt jouluussa asentamassani asennuksessa ilmeni seuraava ongelma, joka on  foorumien mukaan asennuksessa tunnettu bugi.

Tässä lyhennetty ja netistä napattu, mutta saman tyylinen virheilmoitus, kuin itse saimme viimeksi):"Found linux image: /boot/vmlinuz-linux
Found initrd image: /boot/initramfs-linux.img
error: out of memory.
error: syntax error.
error: Incorrect command.
error: syntax error.
Syntax error at line 179"



Jos siis saat edellämainitun näköistä virheilmoitusta, joudut kääräisemään hiukan lisää hihoja ja muokkaamaan /etc/default/grup -tiedostoa. Komenna:

nano /etc/default/grub ja lisää tiedostoon seuraavat rivit:
# fix broken grub.cfg gen
GRUB_DISABLE_SUBMENU=y
tallenna ja kokeile ajaa grub-install -komento uudestaan. Toivottavasti nyt onnistaa ja voit siirtyä takaisin normaaliin asennukseen - vielä on paljon hommia jäljellä :-)

Jos Arch Linux-koneessasi on muita Linuxeja tai käyttöjärjestelmiä tai olet aikeissa sellaisia koneeseesi asentaa, niin silloin suosittelen näpyttelemään komentoriville seuraava lisärivi, jotta järjestelmäsi etsii automaattisesti kaikki koneella olevat käyttöjärjestelmät tulevaisuudessakin:

pacman -S os-prober


Palataan normaaliin asennusproseduuriin.
Tästä seuraavasta komennosta en oikein osaa sanoa mitään, mutta laittaa silti ;-)

mkinitcpio -p linux

Sitten päivitetään Grub:

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg  

Hip hurraa, nyt Arch Linux on asennettu! Ennen uudelleen käynnistystä on vielä parit rivit jäljellä.

Poistutaan Chroot-tilasta komennolla exit
Sitten poistetaan (umountataan) liitoskohdat:

umount /mnt/home
umount /mnt





Lopuksi käynnistetään tietokone uudestaan ja katsotaan, että millainen Linux sitä tuli oikein asennettua :-)

reboot

Seuraavaksi asennetaan Arch Linuxiin X, mutta se on jo sitten kokonaan toisen postauksen aihe ;-)

EDIT 24.6.: Huomasin tämän postauksen jääneen ilman jatko-osaa.  En ole tähän jatkoa nyt kirjoittamassa, koska en ole näillä näkymin Arch Linuxia asentamassa mihinkään koneeseen / virtual boxiin. 

Voitte kuitenkin katsoa alla olevat hyvät videot, miten Arch Linuxin asentaminen viedään finaaliin aina äänisäätöjä ja työpöytäympäristön asentamisia myöden. 

Arch Linuxin asentaminen osa 2/3




Arch Linuxin asentaminen osa 3/3


Ei kommentteja: