torstaina, heinäkuuta 25, 2013

Patchillä Blenderi ompelemaan kaavoista

Aina ei tarvitse ommella ihan oikeasti, vaan tämänkin asian voi tehdä tietokoneella ;-) Itse asiassa 3D-mallinnettuja vaatteita näkee elokuvissakin jo aika paljon, esimerkiksi Hobbits -elokuvan vaatteita on "ommeltu"  kaavoista vaatteiden 3D-mallintamiseen tarkoitetulla Marvelous Designer 2:lla.

Sain googlaamalla vinkin, että Blenderikin taipuu 3D-ompelemiseen ja kaavojen suunnitteluun, kunhan siihen asentaa tarvittavan patchin:

Blenderin kääntäminen lähdekoodeista oli minulle uusi juttu, joten mielelläni asetin itselleni tämän nörttimäisen haasteen :-)

Ompelemis-patchistä oli liikkeellä paljon erilaisia korjattuja ja muokattuja patchejä, joten muutaman kerran patchin asentaminen kosahti virheilmoituksiin. En osaa koodata, joten itse skriptille en osannut tehdä mitään, mutta salapoliisin työllä sain selville, että blender-cloth-patch-0.1.2-r55488.patch -nimellä kulkeva patchi toimii Blender 2.66-version kanssa.

Virallinen ohje Blenderin kääntämiseen löytyy Blenderin omilta sivuilta. Ja tässä oma epävirallinen versioni ompelu-patchin asentamisesta Ubuntu 13.04:aan käyttäen CMakea:


  1. Hae toimivaksi havaittu patchi blender-cloth-patch-0.1.2-r55488.patch
  2. Hae lähdekoodi Blender 2.66-versiosta
  3. Avaa pääte näppäinyhdistelmällä CTRL+ALT+T ja klikkaa päätteen tunnistenauhaa hiiren oikealla näppäimellä, niin saat valikon, josta voit valita päätteen olevan avoimista ikkunoista aina päällimmäisenä, näin copy-pastettaminen päätteeseen on nopeampaa.



4. Asenna riippuvuudet (ja tässä ei ole sitten kyse kahvista, vaikka voihan siitäkin  tähän hommaan vahvistusta hakea ;-) )


sudo apt-get update; sudo apt-get install subversion build-essential \
 libxi-dev libsndfile1-dev \
 libpng12-dev libjpeg-dev libfftw3-dev \
 libopenexr-dev libopenjpeg-dev \
 libopenal-dev libalut-dev libvorbis-dev \
 libglu1-mesa-dev libsdl1.2-dev libfreetype6-dev \
 libtiff4-dev libavdevice-dev \
 libavformat-dev libavutil-dev libavcodec-dev libjack-dev \
 libswscale-dev libx264-dev libmp3lame-dev python3.3-dev \
 libspnav-dev libtheora-dev libjack-dev libglew1.6-dev


5. Tee kotihakemistoon kansio nimeltään blender-svn


cd ~
mkdir blender-svn


6. Siirrä Blenderin lähdekoodin rojut blender-svn -hakemiston sisälle ja siirrä myös blender-cloth-patch-0.1.2-r55488.patch blender-hakemistoon.
7. Liitä patchi Blenderin lähdekoodiin komennolla


patch -p0 < blender-cloth-patch-0.1.2-r55488.patch



8. Lisää riippuvuuksien asentamisia ja lisää kahvia :-)

cd ~/blender-svn
./blender/build_files/build_environment/install_deps.sh

9.Automaattiset CMake asetukset. Make-komennon jälkeen ruudussa vilisee mahdottomasti tekstiä ja kääntämisessä menee tovi.

cd ~/blender-svn/blender
make
10. Kun kaikki on valmista, eikä sinulle ole tullut yhtään virheilmoitusta missään vaiheessa, niin ruudullasi lukee onnellisesti, että uusi käännetty Blenderisi löytyy /home/käyttäjätunnuksesi/blender-svn/build_linux/bin/blender

Se, miten tätä ompelu-patchiä käytetään onkin sitten toinen juttu ja siihen en ole itsekään vielä perehtynyt...





sunnuntai, heinäkuuta 21, 2013

Suuri taistelu Wordpressin mediakirjaston kanssa

Olen tässä muutaman päivän ajan ollut pystyttämässä erästä saittia, jonka CMS-moottoriksi valittiin Wordpress 3.5.2.  WP:n kylkeen pistettiin vielä sosiaalisen median plugini Buddypress + eräs plugini jakamaan käyttäjät erilaisiin tasoihin (ilmaisjäsenet ja premium-jäsenet). Toki pakettiin nivottiin myös monia muita hyödyllisiä kilkkeitä, kuten SEO-optimointiin tarvittavia työkaluja ja varmuuskopiointia helpottavat välineet. No, sivuston pystyttäminen olisikin vielä ollut ihan helppoa, vain istumalihaksia vaativaa hommaa ;-) , mutta sitten kun sivusto oli viittä vaille valmis, alkoi tapahtua kummia.

Yht'äkkiä kuvat eivät näy Wordpress Media Libraryssä (Wordpressin Mediakirjasto), vaikka WP lataa kuvat kyllä palvelimelle. Error-viestiäkin lataaminen tuottaa, ja siinä käsketään yrittää lataamista pian uudelleen. Samaista ongelmaa on ihmisillä esiintynyt niin 3.5 -haaran Wordpresseissä kuin 3.4-haarankin kanssa. Oikein mitään vedenpitävää neuvoa kukaan ei ole ongelmaan osannut antaa. Toisille apu on tullut seuraavasta kaavasta, ja tätä itsekin ensimmäisenä yritin:


  1. Ota ensin varmuuskopio WP-installaatiosta (ainakin nyt teemasta, plugineista ja tietokannasta) ja poista kaikki WP:n pluginit käytöstä. Helpoiten sen teet menemällä Wordpressin wp-content kansioon joko ftp:llä tai cPanelin tiedostoselaimellla ja nimeämällä  /wp-content/plugins -kansion vaikkapa plugins.holdiksi. Tällöin WP ei enää löydä yhtäkään pluginia ja näin ollen ne eivät ole aktiivisia :-)
  2. Testaa toimiiko WP Media Library, ja jos se ei vieläkään toimi, niin vaihda teema Wordpressin oletusteemaan (ellet sitten satu sitä jo valmiiksi käyttämään).
  3. Jos Mediakirjasto ei edelleenkään toimi, niin hae WP:n uusin asennuspaketti.  Kirjaudu ulos Wordpressin admin-paneelista. Poista sen jälkeen tuotannossa olevan   WP:n kansiosta wp-includes ja wp-content -kansiot ja korvaa ne äsken hakemasi WP:n vastaavilla. Kirjaudu adminina sisään ja toivo, että homma toimii :-)

No meilläpä ei sitten tämäkään auttanut. Teimme WP-asennuksesta downgradeamisenkin 3.4.2-versioon, mutta edelleen kuvien lataaminen heitti yllä mainittua ERROR-laattaa ja kuvat eivät tulleet näkyviin mediakirjastoon.Uploads-kansioon ne tulivat edelleen hienosti, joten tiedostojen oikeudetkin olivat kunnossa! Aloimme jo epäillä, että palveluntarjoaja on käynyt laittamassa Apachen säätöihin joitain muutoksia, jotka aiheuttavat moisen ongelman, koska localhostissa samainen WP-peilaus toimi kaikilta osin oikein hyvin. Palveluntarjoaja kuitenkin kertoi, että kaikki säädöt ovat kuten ne ovat aiemminkin olleet, joten tämäkään ei ollut syy.

Kun mikään kokeilemamme ei tuntunut tepsivän, tulimme siihen lopputulokseen, että WP:n asennushakemiston on täytynyt vioittua (korruptoitua). Koska olimme ottaneet Wordpress installaatiosta  hyvät varmuuskopiot, päätimme tuhota kokonaan sen hakemiston, johon olimme Wordpressin aiemmin asentaneet ja aloittaa asennus ihan puhtaalta pöydältä. Tämä onneksi toimi! Suuri taistelu Wordpressin kanssa on ohi! PEACE and remember take the backups :-)



torstaina, heinäkuuta 18, 2013

Kuvakollaasi Gimp 2.8:lla ja tahratesti Vanishilla

Minun täytyy tunnustaa, että en ole mikään kovin hyvä kuvankäsittelijä, etenkin kun vertaa meidän perheen muihin kuvankäsittelijöihin, jotka tuntevat Gimpin kuin omat taskunsa!

Tykkään tehdä kuvakollaaseja, mutta niiden tekeminen Gimpillä on tuntunut kovasti tuskalliselta. Niinpä olen tähän asti sulkenut ko. ohjelman ja tehnyt monet luovat työt iPadin pikkunäppärillä valokuvaohjelmilla.

Muutama viikko sitten sain Buzzadorilta (Buzzador on ilmainen palvelu, jonka jäsenet saavat testata ilmaiseksi tuoteuutuuksia ja palveluita. Buzzador-palvelun  jäsenet saavat tietoa sähköpostitse aina uusista kampanjoista, joihin he voivat hakeutua .) taas ilmaisen tuotepaketin testattavakseni, ja tällä kertaa tehtävänäni oli testata Vanishin tahranpoistotuotteita ja tehdä tahratesti valkoiselle kankaalle. Testin tulos piti sitten kuvata ennen-jälkeen kuvalla, jonka voi postata vaikkapa omaan blogiin.  

Ensin kuitenkin piti tehdä se varsinainen Vanish testi sotkea ja pyykätä....


Ruohoa, oliviiöljyä, ketsuppia, kahvia, kaakaota ja meikkiä - niistä on Ladynöritn kesä tehty, mutta hyvin näytti Vanish selättävän nämäkin tahrat ;-) 



Yläkuvien liinan tahrat ovat olleet jo pidempään pesua odottamassa (liina oli hautautunut pyykkikorin pohjalle..) . Liotin liinaa noin kuusi tuntia Vanish Oxi Action Crystal White -vedessä ja pesin sen jälkeen sitten vielä 40 asteen pesussa. Pesuaineen sekaan olin laittanut vielä 1/4 mitallista samaa Vanish -jauhetta kuin liotuksessa olin käyttänyt.

Myös miehen paita sai avun Vanishistä, kun siihen oli tullut, liekö hyttysen pistoksen vuoksi, pieni veritahra. Tässä tapauksessa kun verijälki oli melko tuore, niin ripottelin jauhetta hiukan tahralle ja ripsottelin päälle vettä. Hieroin vielä hiukan mitan pohjalla jauhetta tahran päällä ja laitoin paidan pesuun.


Ja sitten Gimpin kimppuun!


Onnekseni löysin netistä hyvät Adobe Photoshop-kollaasipohjat (templatet), joiden päälle oli helppo alkaa kuvakollaasia tekemään. Huomasin vasta jälkikäteen, että templateissa olisi ollut vaihe vaiheelta etenevät ohjeet myös Gimpille, mutta taisin itse tehdä silti hiukan toisin, kuin pohjien tekijä oli ajatellut...tässä versio, jolla itse nämä yllä olevat pyykkikuvat olen tehnyt:
  • Zip-paketin purkamisen jälkeen valitsin ensimmäistä kuvaa varten Triptych.psd -tiedoston. 
  • Sitten avasin kollaasiin tulevat  kolme kuvaa Gimpiin. Gimp 2.8:ssa kaikki avoinna olevat kuvat tulevat kivasti välilehdillä näkyviin, jolloin niiden välillä on helppo sukkuloida.
  • Valitsin valikosta Valitse->Kaikki ja Muokkaa ->Kopioi
  • Sitten siirryin takaisin Gimpissä avoinna olevaan psd-tiedostoon  ja valitsin tasoista Layer A:n. (Minä tottumattomana Gimpin käyttäjänä monesti kadotan tasot  näkyvistäni, mutta minulle on esikoiseni opettanut, että ne saa jälleen näkyville  Ikkunat -> Tasot -toiminnolla)
  • Liitin kopioidun kuvan Layer A:n paikkaan, Muokkaa->Liitä valintaan -toiminnolla
Skaalaustyökalulla skaalasin kuvan Layer A:n kokoiseksi (tai tässä tapauksessa itse asiassa hiukan pienemmäksi, jotta voisin hyödyntää tason mustat reunat. 

  • Tekstit lisäsin Gimpin tekstityökalulla ja lopuksi vielä piilotin turhat tasot kuvasta pois ja vein kuvan jpg-tiedostoksi Tiedosto -> Vie -toiminolla. 

sunnuntai, heinäkuuta 07, 2013

Sammuvan Macbookin mysteeri

Meillä on ollut 10-vuotiaan tyttären käytössä sellainen Macbook -kannettava vuosimallia 2007 (early), jonka olemme boostanneet 4 gigan muistilla. Tytär on ollut pitkään todella tyytyväinen tietokoneeseensa ja tehnyt sillä monia itselleen tärkeitä asioita:


  • kuvankäsittelyä Gimpillä ja TuxPaintilla
  • animaatioita Pencilillä 
  • 3D-juttuja Blenderillä ja Sculptrisella
  • pelannut Feral Heartia (toimii Winellä myös Ubuntussa, jos näyttökortti tämän mahdollistaa)
  • pelannut Wolf Questia (toimii Winellä myös Ubuntussa, jos näyttökortti tämän mahdollistaa)
  • katsellut videoita
  • ja viimeisimpänä pelannut Sims 3 + Lemmikit -lisäosaa
Nyt kuitenkin muutaman kuukauden verran tytär on valitellut, kun kone on ilkeästi ja ilman mitään varoituksia sammunut. Kone on ollut tällöin melko kuuma.

Ensin epäilimme, että koneessa on menossa emolevy risaksi, mutta tätä emme vielä ryhtyneet sen kummemmin tutkimaan. Joku kuitenkin vei todella paljon prosessoritehoja - etenkin kun kone oli ollut pidemmän aikaa päällä, kun diagnostiikkaa katselimme. Kokeilimme säätää myös koneen energia-asetuksia, kun ajattelimme, josko kone ei jostain syystä enää osaa herätä nukkumistilastaan ja sen vuoksi sitten sammuu.

Kyllä nyt Macbookia naurattaa!
Onneksi kaikki ruuvit ovat
vielä tallella - ja niitähän
nimittäin riitti!
Lopulta päädyimme avaamaan Macbookin Youtubesta löytyvien ohjeiden pohjalta. Ruuvit olivat osittain niin tiukkoja, eikä pari ruuvia koneen akun kolossa suostunut aukeamaan millään. Mies otti sitten rohkeasti pienen timanttilaikan ja rumpsautti ruuvien paikallaan pitämät metallinipsut poikki ja johan aukesi kone! Tytär siinä vieressä totesi, että taitaapa kohta saada uuden koneen - ei se tuommoisen käsittelyn jälkeen enää millään voi toimia, kun kipinöitäkin tuosta työvaiheesta lenteli. 

Avattuamme koneen, huomasimme sen sisällä olevan jonkin verran pölyä ja etenkin tuulettimen ympäristöstä sitä löytyi. Imuri käteen ja pölyt pois. Akku kiinni ja kansi jotenkin ilman ruuveja paikoilleen. Hiphurraa, konehan käynnistyi!

Sammuilevan Macbookin mysteeri siis ratkesi: se oli vain sisältä pölyssä. Muutoinhan tuo meidän kone onkin ihan vielä hyvässä kunnossa. Nyt tytär on tehnyt koneellaan jo vaikka kuinka paljon hommia, mutta kone pysyy vakaasti päällä. Sen lisäksi että se ei nyt kuumene se myöskin on nopeutunut hurjasti. 

Meillä kun ei tässä kohden oikein ollut mitään menetettävää, niin uskalsimme moiseen operaatioon ryhtyä ja kylläpä kannatti. Nyt pitäisi vaan kohta laittaa ne minigrip-pussissa olevat ruuvit paikoilleen - toisaalta nyt koneessa pelaa hyvin tuuletus ;-)

Tässä vielä se video, josta nuo kaikki avattavat ruuvinpaikat voi katsella. 



Ps. Jos päädyt avaamaan Macbookkiasi, niin se hopean värinen metalliteippi ei ole mikään pelkkä teippi , vaan erittäin tärkeä näppäimistön + virtakytkimen yhdyskaapeli emolevyyn. Sitä ei siis kannata saksilla poikkaista ja sen liittäminen irrotessa on hivenen hankalaa.