torstaina, tammikuuta 22, 2009

Repositorit kuntoon ja "zypperoimaan"

Debianpohjaiset Linuxit, kuten Ubuntu, tarjoaa käyttäjilleen kätevät komentoriviasennuksen: apt-get install , joka asentelee kätevästi varsinaisesti pyydettävän ohjelman lisäksi kaikki ne ohjelman tarvitsemat kirjastokilkkeet. Senpä vuoksi minua taas vähän kauhistutti openSUSEen siirtyminen, vieläkin terävästi muistissa ne kirjastohelvetit, joissa mitä kummallisempia libejä piti etsiä pitkin nettiä ja asennella...

Nämä ajat ovat kuitenkin takana, sillä YASTin ohjelma-asennus osaa mahtavasti huolehtia asennusvaiheessa muiden mahdollisten kilkkeiden asentamisesta (suonette anteeksi, jos kirjoittelen tänne sellaisia asioita, jotka ovat olleet susessa jo ikuisuuksia, mutta siitä on tosiaan pitkä aika, kun olen ko. distroa käyttänyt). Jos taas tykkää tehdä asennukset kätevästi komentorivillä on tähän ratkaisuna zypper.

"Zypperoiminen" tapahtuu seuraavasti:

sudo zypper in asentaa ohjelman.
sudo zypper rm vastaavasti poistaa ko. ohjelman.

Repositorit ovat ohjelmistokirstuja

Jotta zypperillä ja YASTilla voitaisiin asentaa ohjelmia, tulee openSUSEEn asentaa ohjelmavarastoille eli repositoreille polut. Oletusrepositoreina opensusessa ovat tietenkin sen omat viralliset varastonsa, mutta jos haluaa laajentaa ohjelmavarastolähteitä esim. Packman repositoryyn, josta löytyy monia hyödyllisiä ohjelmia, voi repoja lisätä joko YASTilla tai zypperillä.

zypper addrepo --repo http://packman.mirrors.skynet.be/pub/packman/suse/11.1/Packman.repo

Tässä vielä lista opensuse 11.1 muista repositoryistä. Listalla mm. nVidian repositori, josta itse hain ajurit omaan näyttikseeni.

P.s. Kannattaa pitää hyvää huolta ja openSUSE 11.1 -asennuslevystä. Oma käyttikseni ainakin kyselee sitä jatkuvasti.



Ei kommentteja: