keskiviikkona, tammikuuta 21, 2009

Mutkien kautta käyttökuntoon

Vaikka openSUSE on helppokäyttöinen Linux-käyttöjärjestelmä, on sen kanssa aluksi tehtävä jonkin verran enemmän töitä kuin esim. Mac Os X -käyttöjärjestelmän kanssa.


Oikean resoluution säätäminen

Ensimmäinen hankaluuksistani oli saada 24"BenQ G2400WD -näyttöni toimimaan openSUSESSA. Helpoiten (=graafisesti) oikean resoluution sai laitettua, kun avasi openSUSEn Failsafe -tilassa. 24 -tuumaisen näytön resoluutio on 1920 x 1200.

DVD-asema toimimaan

Toinen näistä alkuhankaluuksista oli openSUSE 11.1 ilmennyt bugi, joka aiheutti sen, että mikään muu kuin käyttöjärjestelmän asennuslevy ei toiminut DVD-asemassani. Jos yritin kuunnella jotain cd-levyäni, ilmoitti musiikintoistinohjelma, että se ei voi käyttää levyä. Sama homma oli minkä tahansa DVD-levyn kanssa. Bugin vuoksi käyttöjärjestelmä määrittelee asennuksessa ko. laitteet rootin käyttöomaisuudeksi ja tämän käyttöoikeusbugin vuoksi tavallinen käyttäjä ei voi ko. laitteita käyttää ilman helppoa fiksausta. Tämä on varmasti muutoinkin bugi, joka tullaan lähiaikoina päivityksen myötä korjaamaan, mutta jos sitä ennen satut asentamaan opensusen saat annettua käyttöoikeudet laitteisiin seuraavasti.
  • Avaa YAST esim. Tietokone-välilehden kautta ja kirjoita root-käyttäjän salasana.

Avaa välilehti Tietoturva ja käyttäjät ja sieltä Käyttäjien ja ryhmien hallinta. Kts. kuva. Valitse käyttäjälistasta käyttäjätunnuksesi, jolle haluat antaa oikeuden käyttää esim. dvd-asemaa ja paina muokkaa.

Valitse sen jälkeen välilehti Tiedot, jonka oikealla puolella näet kaikki käyttäjän lisäryhmät. Ruksaa kohdat cdrom, disk ja video. Tallenna muutokset ja käynnistä kone uudestaan.

Ei kommentteja: