maanantaina, lokakuuta 17, 2011

Tiedostojen jakaminen Os X Lion, Ubuntu 11.4 ja Time Machinen välillä

Alkuperäinen leijonakuva:
"Lions, Krugersdorp game reserve" by Derek Keats



Heinäkuussa onnistuin tekemään Ubuntu 11.04-serveristä meidän Snow Leopardina kehrääville omppukoneillemme NASsin eli tiedostonjakoserverin. Kokoonpano oli niin hyvä, että Ubuntu palveli Macceja jopa TimeMachine-levynä. Kaikki kuitenkin muuttuui dramaattisesti huonompaan suuntaan, kun päivitimme lumileopardin Os X Lioniksi (siis tässä tiedostojakoasiassa, muutoin kaikki meni parempaan suuntaan tietenkin...). Ubuntuserveriin sai kyllä yhteyden noin muutoin, mutta Time Machine ei enää löytänyt Ubuntua. Tämä kuulemma johtui siitä syystä, että Lionin Time Machine käyttää Netatalk 2.2-versiota, kun Ubuntu tarjoaa standardina vielä Netatalk 2.0:aa. Monesti sen jälkeen olen googlannut apuja ongelmaan, mutta ilmeisen useasti ihmiset ovat epäonnistuneet saamaan Lionin juttelemaan Ubuntun kanssa ihan aikakoneen tasolle saakka.

Tänään kuitenkin vihdoinkin sain tuon yhteyden pelaamaan ja tässä stepit, jotka itse tein. Aluksi siis olin asennellut koneeseen Netatalkin ja muut kilkkeet näiden steppien mukaan ja siitä siis jatkoin tänään.

Latasin Ubuntuserverille nämä:


wget http://launchpadlibrarian.net/73070555/netatalk_2.2~beta4-1_amd64.deb
wget http://launchpadlibrarian.net/74978789/libgcrypt11_1.5.0-1_amd64.deb
wget http://launchpadlibrarian.net/75629511/multiarch-support_2.13-9ubuntu3_amd64.deb
wget http://launchpadlibrarian.net/72120162/libgpg-error0_1.10-0.3ubuntu1_amd64.deb
wget http://launchpadlibrarian.net/74358655/libdb5.1_5.1.25-11_amd64.deb

Intel x86-koneisiin samat voi ladata:


wget http://ubuntu.ipacct.com/ubuntu//pool/universe/n/netatalk/netatalk_2.2~beta4-1_i386.deb
wget http://ubuntu.mirror.cambrium.nl/ubuntu//pool/main/libg/libgcrypt11/libgcrypt11_1.5.0-1_i386.deb

wget http://ubuntu.mirror.cambrium.nl/ubuntu//pool/main/e/eglibc/multiarch-support_2.13-20ubuntu5_i386.deb

wget http://ubuntu.mirror.cambrium.nl/ubuntu//pool/main/libg/libgpg-error/libgpg-error0_1.10-0.3ubuntu1_i386.deb

wget http://ubuntu.mirror.cambrium.nl/ubuntu//pool/main/d/db/libdb5.1_5.1.25-11_i386.deb

Sitten asensin paketit:


sudo dpkg -i multiarch-support_2.13-9ubuntu3_amd64.deb
sudo dpkg -i libgpg-error0_1.10-0.3ubuntu1_amd64.deb
sudo dpkg -i libgcrypt11_1.5.0-1_amd64.deb
sudo dpkg -i libdb5.1_5.1.25-11_amd64.deb
sudo dpkg -i netatalk_2.2~beta4-1_amd64.deb

Intel x86-koneissa:

sudo dpkg -i multiarch-support_2.13-20ubuntu5_i386.deb
sudo dpkg -i libgpg-error/libgpg-error0_1.10-0.3ubuntu1_i386.deb
sudo dpkg -i libgcrypt11_1.5.0-1_i386.deb
sudo dpkg -i libdb5.1_5.1.25-11_i386.deb
sudo dpkg -i netatalk_2.2~beta4-1_i386.deb

Netatalkin asennuksen lopussa ruudulle tuli:

Päivitetään asetustiedostoa /etc/default/netatalk ...

Asetustiedosto `/etc/netatalk/AppleVolumes.default'
 ==> Muokattu (sinun tai ohjelman toimesta) asennuksen jälkeen.
 ==> Paketin jakelija on julkaissut päivitetyn version.
   What would you like to do about it ?  Your options are:
    Y or I  : install the package maintainer's version
    N or O  : keep your currently-installed version
      D     : show the differences between the versions
      Z     : start a shell to examine the situation
 Oletustoiminto on säilyttää tällä hetkellä asennettuna oleva versio.
*** AppleVolumes.default (Y/I/N/O/D/Z) [oletus=N] ? 

Tässä kohtaa itse valitsin vaihtoehdon Y.

Lopuksi hieman tiedoston käpystelyä:

sudo pico /etc/netatalk/AppleVolumes.default

ja sinne lisäilin lihavoidut kohdat (jotkut haluavat kenties kommentoida tuon kotikansion kokonaan pois, mutta itse tykkään hommasta näin:

# The line below sets some DEFAULT, starting with Netatalk 2.1.
:DEFAULT: options:tm,upriv,usedots

# By default all users have access to their home directories.
~/                      "Home Directory"
~/TM  "Time Machine"


Sitten vielä Netatalkin uudelleenkäynnistys:

sudo /etc/init.d/netatalk restart

Time Machine näkee kaikki ne serverin tiedostot,  jotka olen Finderillä liittänyt omppukoneeseen. Nyt ei ihan heti lopu MacBook Airistakaan tila kesken kaiken, sillä tämä rakas Ubuntuni toimii mitä mainoimmin myös Aperturen kanssa, sillä kokeilin luoda Aperture-kirjastoni suoraan Ubuntuun ja sehän toimii ikäänkuin Ubuntu olisi Omena ;-)









sunnuntai, lokakuuta 16, 2011

iCloud ja Android

Aah muutama päivä sitten pitkä odotukseni (ja kenties monen muunkin odotus :-) ) palkittiin ja iCloud avattiin kaikille. Pieni asennusrumba Lioniin ja pilviaika oli käsillä. Blob ja sitten minä heräsin sieltä pilvenreunalta. Tuo minun Samsung Galaxy S, kun ei edelleenkään ollut iPhone eikä Samsung-parallani ole mitään taivasosuuksia iCloudissa...

iCloudista ei siis oikeastaan ole mitään näkyvää hyötyä, jos käytössä on vain yksi Apple-tietokone, pitäisi olla joko joku Apple-mobiililaite esim. iPhone, iPad tai sitten Windows-tietokone. No minulla on Apple, Linux ja mobiililaitteena Android. Miten sitten saisi edes vähän aavistusta tuosta pilvenhattarasta, jota Apple tarjoaa?

iCloud on tässä omassa tapauksessani unohdettava toistaiseksi...pitää ryhtyä kasamaan omaa pilvirykelmää tyyliin hattara sieltä, toinen täältä ;-)

Google on siis tällaisen tietotekniikkalaitteita sekakäyttävän LadyNörtin kaveri. Yhteystiedot, kalenterit ja sähköpostit ovat kätevästi käytettävissä sekä Macissä, Androidissa ja Linuxissa. Kun hakee iCaliin Google-kalenterin tiedot ja kas vain ne ovat yhtä aikaa sekä iCalissa että Andoidin kalenterissa ( ja Linuxin kalenterisovelluksessa myös, jos senkin on laittanut hakemaan Google-kalenterin).


Yhteystietojen syncronoiminen Applen osoitekirjan ja Googlen välillä tapahtuu seuraavasti:

  • valitse Applen Osoitekirja - Asetukset - Tilit - Omassa Macissa - Syncronoi Googlen kanssa ja syötä Google-tunnuksesi kenttiin.

Jeps, nyt Google-yhteystiedot ovat selattavissa Androidissa Gmail -ohjelmalla. Sähköpostit nyt jo ovatkin synkronoituneet joka vempeleeseen ennen iCloudiakin...

Seuraava hattara....Android-ohjelmat. No ne yleensä varmuuskopioituvat Android-markettiin, josta ne voi uudelleen ladata.

Tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentatiedostot saa kätevästi kulkemaan tietokoneiden ja Android-laitteiden välillä Google Doc-ohjelman avulla. No, okei ei ihan sillä tavalla, kuin iCloudissa että niitä voisi muokata suoralta kädeltä Pagesilla tai muulla tekstieditorilla, mutta ainakin kirjoitustyötä voi jatkaa tietokoneella joko niin, että lataa asiakirjan tietokoneelle ja jatkaa työtä lempitekstinkäsittelyohjelmalla tai sitten käyttää Google Docsia selaimella.  

Musiikin synkronoiminen onkin sitten vähän hankalampaa - etenkin jos sen haluaa tehdä ilmiseksi. Toistaiseksi en tähän ole keksinyt mitään ilmaista tapaa. Itselleni musiikin synkronoinnilla ei ole niin suurta merkitystä, sillä en ole mikään musiikin suurkuluttaja ja olen musiikinkuuntelussa vanhanaikainen. Tykkään kuunnella musiikkia joko autossa tai olkkarin LP-soittimesta. Mutta niille, jotka haluavat synkronoida musiikkia iTunesista vastaus lienee Double Twist maksullisine lisäkilkkeineen. Toinen vaihtoehto lienee kymmenen dollaria kuukaudessa maksava Rhapsody, jolla voi kuunella myös iTunesissa olevia musiikkeja missä vain. Tämä saattaa olla jo vanhaa tietoa, mutta Rhapsody toiminee myös Linuxissa Firefoxin lisäosana, jonkinlaisena flash-kilkkeenä. Mutta kuten sanoin, musiikki ei oikein ole minun alaani. Ja ehkäpä tässä kohtaa toimisi myös Spotify?  Se nyt ainakin toimii myös Linuxissa, mutta siitä iTunes syknronoinnista en ole varma...

Kuvat. Tässä kohtaa voi Linuxin kanssa tulla vaikeuksia. Yksi varteenotettava vaihtoehto on Google. Google+ -sovelluksen avulla Google+ vie automaattisesti Samsungilla ottamani kuvat Google+ -kansioon ja sieltä Picasaan. Minulla on oletuksena asetukset niin, että Google+ ei jaa kuviani automaattisesti julkisesti, vaan voin valita kenelle kuviani jaan ja miten. Mutta jos ei halua Google+ palvelua käytää, on yhtenä Linuxin pelistä pois pudottavana vaihtoehtona on 5 gigaa ilmaiseksi tarjoava  SugarSync. SugarSync lataa automaattisesti musiikit, valokuvat ja dokumentit palveluunsa, joka siirtää ne kaikkiin SugarSync-sovelluksen omaaviin tietokoneisiin/mobiililaitteisiin. 

Kirjat. No tässä on vaihtoehtona Kindle tai Google Books. Mutta en ole ehtinyt perehtymään tähänkään maailmaan vielä niin paljoa :-)

Niin, että ilman hienoa iCloudiakin pärjäilee hyvin, mutta jos kaikki käytössä olevat laitteet ovat Appleja tai Windowseja niin iCloud on kyllä kadehdittavan kätevä palvelu.







sunnuntai, lokakuuta 09, 2011

Linux-kone lapselle

Tänä viikonloppuna minulla on ollut mieluisa tehtävä, nimittäin lupasin antaa meidän yhden ylimääräisen vanhan kannettavan tyttäreni kaverille ja asensin koneeseen tietenkin Ubuntun, sillä Linux on mitä loistavin käyttöjärjestelmä lapsille ja nuorille!

Valitsin käyttöjärjestelmäksi Ubuntu Linux 10.4 LTS:n, koska sille tarjotaan päivityksiä pitkälle vuoteen 2013 asti. Stabiilina versiona 10.4 on varmasti myös vaakaampi kuin Ubuntun uudemmat ns. väliversiot.

Linux-kone on oivallinen kaveri lapselle senkin vuoksi, että vanhakin kone voi nuortua ja toimia ihan hyvänä pelikoneena. Eihän vanha kone tietenkään kaikkia pelejä pyöritä, mutta monet educational pelit vaativat hyvin vähän tehoja toimiakseen.

Tyttären kaverin koneeksi tuli IBM T41, jossa Ubuntu tuntui pyörivän Gnomella ihan sulavasti ja äänetkin toimivat ihan hyvin alkutakkuamisen jälkeen. Netissä monet ovat harmitelleet IBM Thinkpadin menettävän äänet Ubuntussa. Tällä kertaa vika makasi siinä, että minun piti  BIOSista laittaa asennuksen jälkeen default-asetukset päälle. Linux kun noin muutoin oli kyllä jo kaikki äänikortin löytänyt ja asentanut.

Mitä sitten lapsen Linux-koneelle asensin? Meillä lasten kestosuosikki ohjelma on ollut TuxPaint, jolla voi tehdä kivoja piiroksia joko itse tai ohjelman mukana tulevien leimasimien avulla. TuxPaintin asensin Ubuntun Synaptecista. TuxPaint on saatavana myös Mac ja Win -versioina täältä.

TuxMath on myös toinen lasten lemipiohjelma, jonka avulla ikävätkin asiat, kuten kertotaulujen opettelu sujuu hauskasti oikeita lukuja räiskien. Tämänkin pelin asensin Ubuntun Synaptecilla ja TuxPaintin tavoin se on saatavana kaikille yleisimmille käyttöjärjestelmille ilmaiseksi.

Pelejä Ubuntuun asentuu jo automaattisestikin kiva läjä, mutta näiden lisäksi asensin koneelle myös SuperTuxin, joka on retro -Super Marion tyylinen tasohyppelypeli. Pelin yksi hauskuus on myös siinä, että voi itse rakentaa itselleen tai kaverilleen uusia kenttiä. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita tarjoaa myös tietokoneeseen asentamani TuxKart. Näistä ensin mainittu on saatavana myös Win- ja Mac-versioina.

Syy, miksi tyttären ystävä kuitenkin erityisesti tietokoneen halusi oli 2D-animaation tekemiseen tarkoitettu Pencil. Meillä tyttäret tykkäävät kovasti koluta Youtubea ja tehdä sitten itse matkien omia sovelluksiaan esimerkiksi Hopeanuolista ja niiden tunnareista Pencilillä. Penciliä käyttävät toki myös monet muutkin kuin vain lapset...

Ubuntussa on muutoinkin kaikki se, mitä lapsi, nuori ja opiskelija yleensä ottaen tarvitsee tietokoneeltaan, mutta turvallisesti paketoituna. Tällä turvallisuudella tarkoitan tällä kertaa lähinnä sitä että se Linux on huoleton vaihtoehto Windowsille, että se ei tarvitse kalliita virustorjuntaohjelmistolisenssejä ja moderni käyttöjärjestelmäkin on aivan ilmainen. Ubuntun mukana tulevat ohjelmistot ovat niin kattavia aina toimisto-ohjelmistaan lähtien tuonne pikaviestinohjelmistoihin asti.

Siispä yrittäjät ja lukijat - pieni haaste teille, kaivelkaapa kaapeistanne vanhoja, mutta vielä hyvin toimivia koneitanne ja asentakaa niihin Ubuntu. Varmasti joku lapsi voisi tulla ikionnelliseksi omasta tietokoneesta, jolla voisi huoletta pelata ja leikkiä eikä aina tarvitse jonottaa koneelle muun perheen tai sisarusten kanssa. Nykyään kun yrityksien tietokoneet kiertävät nopeammin kuin ennen, käyvnevät ne vielä mainiosti palvelinkäytön lisäksi mm. lasten ja nuorten "toimistokoneiksi" tai päiväkoteihin ja kouluihin tiedonhakuvehkeiksi :-)

torstaina, lokakuuta 06, 2011

Pysäyttävä uutinen

Aamulla tihrustelin kännykkäni Facebook-sovelluksesta pysähdyttävän uutisen: Applen innovatiivinen johtaja Steve Jobs on kuollut.

Kuvakaappaus Applen sivuilta www.apple.com tänään 6.10.2011













Katso Macmaan kokoamat 21 unohtumatonta videota Steve Jobsista.

R.I.P. Steve Jobs