perjantaina, tammikuuta 13, 2006

Lokerointia purkkaviritelmällä

Blogger tuntuu käyttämistäni bloggauspalveluista parhaimmalta. Minua on kuitenkin jo pitkään harmittanut tässä yksi puute, joka monessa muussa bloggauspalvelussa on automaattisesti, nimittäin kategoriointi. No okei, Blogger kategorioi postaukset kuukauden mukaan, mutta joskus tuo lokerointi ei yksistään riitä. Niinpä päädyin Googlettamisen kautta Freshblogiin ,jossa asiasta oli melko tarkka englannin kielinen selvitys. Sivuilla opastettiin, miten http://del.icio.us/ -palvelua käyttämällä voidaan saada jopa tähän Bloggeriin purkkavirityksellä jonkin sortin kategoriontisysteemi.

Sivujen selkeähköstä ohjeesta huolimatta takkusin asian kanssa hyvän tovin, ennenkuin tajusin homman kulun. Laitan nyt oman versioni tuosta ohjeesta - ihan omankin muistini virkistyksesi.

Ensimmäinen vaihe

Mene linkityspalvelua tarjoavaan http://del.icio.us/ palveluun. Jos et ole jo rekisteröitynyt palvelun käyttäjäksi, tee se. Muista myös vahvistaa sähköpostiosoitteesi. Vahvistuspyyntö tulee sähköpostilla.

Toinen vaihe

Kun olet palvelun käyttäjä kirjaudu palveluun sisälle ja klikkaa post-linkkiä.
Kirjoita tekstikenttään blogipostauksesi suoraosoite. Jos esimerkiksi haluan kategoroida "Miks tehdä uutta, kun vanhankin voi uudistaa?" -postaukseni kirjoittaisin tekstikenttään http://sunnix.blogspot.com/2006/01/miks-tehd-uutta-kun-vanhankin-voi.html .Paina sitten Save-nappia.

Saat eteesi kuvan mukaisen lomakkeen (klikkaa kuva isommaksi)

Kirjoita description-kenttään postauksesi otsikko ja tags-kenttään postauksesi kategoriat välilyönnillä eroteltuina. Tallenna lomakkeen tiedot.

Kolmas vaihe

Linkitä "del.icio.us" -palvelun tuottamat kategoriat blogiisi seuraavasti. Kirjaudu Bloggeriin ja valitse Template-välilehti. Rullaa template-koodia <MainOrArchivePage> -tagiin asti. Omassa blogissani olen lisännyt kategoriat linkkien jälkeen. Kuvassa pätkä omasta template-skriptistäni.



Kategoria-linkki rakennetaan seuraavanlaisesti:

<a href="http://del.icio.us/sunnix/mutinaa" rel="tag">mutinaa</a>Korvaa omassa linkissäsi sunnix omalla del.icio.us-tunnuksellasi ja mutinaa-kohdat omalla kategoriallasi, jonka kirjoitit toisessa vaiheessa mainitun lomakkeen tags-kentään. Tallenna uusi templatesi (esikatsele ja testaa ensin ;-) ) ja siinä se!

J.K. En tiedä, miten paljon templatet näissä Bloggerin blogeissa toisistaan poikkeaa, mutta omassa templatessani homma toimi.

Ei kommentteja: