Pohdin tässä kuussa halpistabletin ostamista mm. Aku Ankan lukemiseen. Viime viikonloppuna kävin sitten tuon tabletin ostamassa.
Viime viikolla meille tupsahti Expertin mainos, jossa mainostettiin "Lenovo IdeaTab A1000L-F" -mallia niinkin huokeaan kuin 79 euron hintaan. Kun hintakin oli noin kohdillaan suuntasin matkani lähikaupunkiin (sama joka on Aku Hirviniemen kotikaupunki ;-) ) ja sen Expert-liikkeeseen. Jälleen kerran sain todeta, että lähikaupungin Expertissä ei kyllä palvelu pelaa. Siellä pitää asiakkkaan olla todella härski ja etuilla toisia saadakseen palvelua ns. hyvän sään aikaan. Myyjät ottavat palveltavikseen aina sen jonossa etuilemalla ensimmäiseksi tulleen asiakkaan, eivätkä suinkaan niitä raukkoja, jotka sattuvat odottamaan kiltisti omaa vuoroaan. Itse kuulun valitettavasti tähän kilttien ja kohteliaiden asiakkaiden sakkiin ja olin myyjille ihan ilmaa jääden kokonaan ilman palvelua. Enpä viitsinyt aikaani sitten sen enempää kuluttaa ko. Expert-liikkeessä, sillä tämä ei todellakaan ole ensimmäinen kerta kun olen saman asian tämän kaupan yhteydessä todennut.
Onneksi sama Lenovon tabletti oli tarjouksessa myös Citymarketin Mammuttipäivillä, ja siellä kuten monissa muissakin lähikaupunkini liikkeissä, Gigantti ja rautakaupat mukaan lukien, asiakasta palvellaan järjestyksessä ja yleensä ihan ystävällisestikin. Mammuttipäivillä tämä normaalisti tämä euron alle satasen maksava Lenovo IdeaTab A1000L-F maksoi nyt 84 euroa ja takuuta sai kaksi vuotta.
Uusin Aku Ankka Lenovon tabletissa.
"Lenovo IdeaTab A1000L-F" -paketin sisältö oli melko yksinkertainen. Tabletin lisäksi se sisälsi vain laturin ja käyttöohjeet, mutta eipä sitä oikein muuta tarvitakaan. Käyttöönotto oli helppoa. Lisäsi vain Google-tilin koneeseen ja vaihtoi asetuksista kieleksi suomen. Aku Ankan Lataamo ja lapsen pelaamat pelit löytyivät Google Play -kaupasta. Omakohtaista kokemusta ei ole paljoakaan "Lennusta" tullut, sillä se on yleensä aina kuopuksemme käytössä ja kovasti tykätty. Kaikki hänen haluamansa pelit pyörivät ihan mukavasti näinkin simppelissä tabletissa ja kyllä tuolla ihan mukavasti netissäkin surffailee. Google Chrome hiukan lagaa, mutta tabletissa oleva ns. oletusselain toimii hienosti. 7" Lenovo on myös mukavan kevyt ja näppärän kokoinen, joten tällä on mukavampi lukea ja surffata vaikka sohvalla maaten kuin iPad 2:lla tai iPad 3:lla, jotka meidän taloudesta myös löytyvät.
Keskiviikkona tuli Aku Ankan paperilehti, mutta kuulemma tuokin akkari luettiin jo mielummin sähköisesti. Niinpä olenkin nyt perunut meidän Aku Ankka kestotilauksen päättymään makseutun ajan loppuun asti, ja jatkamme tästä lähin akuankkojen lukua Lataamon kautta.
EDIT 4.4.2014: Toissapäivänä minulle soitti Sanoma Magazinen puhelinmarkkinoija ja hän kertoi, että Aku Ankka Extrat ovat myös luettavissa Lataamosta. Jee. Eihän se vähän reilu 20 euroa enemmän vuodessa Lataamosta pulitettu hinta versus paperilehtien hinta enää olekaan niin iso - Aku Ankka Extrat kun ovat paperisena ihan oma tilattava tuotteensa. EDIT 19.4.2014: Samainen Expert -liike sai juuri kiitokseni uusimmassa postauksessani.
Arch Linuxin kimurantin päivittämisen jälkeen meni muutama päivä, että luulin kaiken olevan ok, kunnes huomasin, että koneessani oleva web-palvelin Apache ei käynnisty. Apache oli tämän viimeisimmän päivityksen jälkeen Arch Linuxissa päivittynyt 2.2.x -versiosta 2.4.9:ään.
Apache ei enää käynnistynytkään komennolla:
sudo systemctl start httpd
systemctl status httpd.service -komento valaisi asiaa vähän enemmän ja heitti terminaaliin seuraavanlaista infoa:
httpd: Syntax error on line 59 of /etc/httpd/conf/httpd.conf: Cannot load modules/mod_authn_default.so into server: /etc/httpd/modules/mod_authn_default.so: cannot open shared object file: No such file or directory
Jonkin aikaa asian kanssa pähkäiltyäni hoksasin, että vanha /etc/httpd/conf/httpd.conf ei sinällään ei enää toimi.
Sen jälkeen tein httpd.conf.pacnew -tiedostosta httpd.conf-tiedoston:
sudo mv httpd.conf.pacnew httpd.conf
Kokeilin käynnistää Apachen jälleen kerran:
sudo systemctl start httpd
Tadaa, sehän käynnistyi!
PHP toimimaan Apache 2.4:ssä
Homma ei kuitenkaan vielä ollut valmis, sillä php:tä Apache ei suostunut tunnistamaan.
Etsittyäni tietoa, huomasin, että minun lienee järkevintä asentaa pacmanilla php-fpm.
$ sudo pacman -S php-fpm
Tämän jälkeen kävin tarkistamassa /etc/httpd/conf/httpd.conf -tiedostossa geditillä, että seuraavat rivit ovat poiskommentoidut ja olivathan ne (=ei risuaitaa rivien edessä ;-) ).
Käytännössä voit laittaa vain risuaidan tuon ylemmän rivin eteen ja vastaavasti poistaa risuaidan alemman rivin edestä.
Sitten vain sallitaan php-fpm ja käynnistetään se. Minun Arch Linuxissani tuota sallimista ei tarvittu, vaan käynnistin palvelun vain suoraan alla olevalla start-komennolla.
$ sudo systemctl enable php-fpm
$ sudo systemctl start php-fpm
Ihan vieläkään ei homma ollut valmista kauraa, vaan vähän piti käydä käpystelemässä /etc/httpd/conf/httpd.conf -tiedostoa.
Arch Linuxin asentaminen onnistuessaan palkitsee asentajansa antaen erittäin mukavan ja omasta mielestäni mutkattoman Linux-distron, jossa kaikki toimii kivasti. En halua missään nimessä pelotella ketään, mutta kyllä Arch Linuxin asennus on eräänlainen tulikaste Linuxin harduser -maailmaan, sillä vaikka tässä kuinka kirjoittaisin ylös, miten Arch Linux asennetaan, niin silti voi tulla asennuksessa mutkia matkaan ja sitten ne joko onnistuu selvittämään tai...sitten menee keittämään kahvia ja asentaa jonkin muun Linux-distron ;-) Samalla kun tavallaan rivi kerrallaan rakentaa Archia pystyyn, saa vain hattua nostaa sille mahtavalle työlle, joka on tehty, jotta monet Linux-jakelupaketit kuten esim. OpenSuse, Fedora ja Ubuntu ovat helppoja asentaa. Asentamisen jälkeen Arch Linux on sitten ihan yhtä helppo käyttää kuin nuo em. distrot, että ei hätää :-)
Minulla itselläni on ollut Arch Linux käytössäni nyt elokuusta asti ja olen ollut enemmän kuin tyytyväinen tähän. Mies päätti ryhtyä Mac Os X -käyttäjästä Linux -käyttäjäksi ja jonkin aikaa mietittyään, mitä jakelupakettia hän alkaisi käyttämään, niin päätyi hänkin lopulta Arch Linuxiin. Jos siis Arch Linuxin asentaminen kiinnostaa, niin tässä stepit, joilla olen Arch Linuxin nyt kahteen kertaan asentanut (viimeisimmän miehen kanssa yhdessä nörttimäisen viikonlopun ratoksi ;-) ).
Arch Linuxin asentaminen osa 1/3
Arch Linux -asennusmedian valmistus
Hae Arch Linuxin uusin ISO-image jakelupaketin omilta sivuilta. Tee sen jälkeen imagesta käynnistettävä usb-tikku. Joissain tapauksissa tähän kätevä ohjelma on monille käyttöjärjestelmille ilmainen Unetbootin, mutta joidenkin biossien kanssa boottaamisessa voi tulla ongelmia. Meillä Unetbootilla tehdyt tikut eivät suostuneet boottaamaan, mutta Linuxin komentorivillä tehty tikku toimi heti. Suosittelen siis komentoa:
Komennossa korvaa /dev/sdx oman usb-tikkusi sijainnilla! Huomioi, että komento tuhoaa tikulla tai mediassa olevan datan, joten tässä kohtaa kannattaa olla tarkkana :-)
Kun asennusmedia on kunnossa ja boottaa tikulta, niin seuraavaksi voitkin jo valita tietokoneesi raudan mukaisen Arch Linux boottauksen (x86_64 tai i686). Omassa tapauksessani valitsin ensimmäisen.
Kiintolevyn osiointi ja tiedostojärjestelmän luonti
Ihan ensin huomataan, että meidän suominäppäimistömme eivät ehkä toimi toivotulla tavalla, joten otetaan käyttöön suomalainen näppäimistökartta komennolla:
loadkeys fi
Ennen varsinaisen asennuksen aloittamista varmistetaan, että tietokone on netissä:
Sitten tehdään osiointisuunnitelma. Tätä kohtaa varten kannattaa vaikkapa netistä etsiä tietoa, että kovalevyn osoionti olisi mahdollisimman onnistunut. Omassani jaoin kiintolevyn kolmeen osioon: /dev/sda1 (bootable), /dev/sda2 swapille ja /dev/sda3 johon tuli loput kiintolevyn tallennustilat.
Nyt käynnistetään osiointityökalu komennolla: cfdisk ja tehdään ensin tuo /dev/sda1
Valitse New
Valitse Primary
Anna osiolle koko
Valitse Beginning
Bootable
Sitten tehdään /dev/sda2 . Valitaan osoioimaton osa nuolella ja toistetaan edelliset 1-3 kohtaa. Neljännessä kohdassa valitaan End.
/dev/sda3
Valitse New
Valitse Primary
Anna osiolle kaikki jäljelle jäänyt tila
Valitse Write
Kirjoita yes
Quit
Seuraavaksi alustetaan osioit ja tehdään tiedostojärjestelmä ext4-muotoon.
mkfs.ext4 /dev/sda1 mkfs.ext4 /dev/sda3
Sitten on swap-osion vuoro
mkswap /dev/sda2 swapon /dev/sda2
Jos kaikki on sujunut tähän asti hyvin, niin seuraavaksi liitetään juuri-osio ja tehdään koti-hakemisto:
mount /dev/sda1 /mnt mkdir /mnt/home mount /dev/sda3 /mnt/home
Peilipalvelimen valinta ja peruspakettien asentaminen
Tässä kohdassa muokkaamme peilipalvelinlistatiedostoa Nano-editorilla. Kirjoita komentoriville:
nano /etc/pacman.d/mirrorlist
Näppäinyhdistelmällä CTRL+W (Finland) voit etsiä suomalaisen palvelimen ja kun löydät url-osoitteen, mene sen rivin eteen, paina Alt+6 kopioidaksesi rivin ja käytä Page Up-näppäintä mennäksesi tiedoston alkuun. CTRL+U yhdistelmällä liität serverin osoitteen. Kun olet edellä mainitulla tavalla etsinyt muutaman lähimmän palvelimen, niin sulje Nano näppäinyhdistelmällä CTRL+X ja kirjoita Y tallentaaksesi muutokset.
Komento: pacstrap /mnt base base-devel asentaa Arch Linuxin peruspaketit ja vähän extraakin, joita tarvitaan myöhemmin.
Kun kaikki paketit on asennettu on aika tehdä fstab. Ole huolellinen tämän komennon kanssa, sillä jos jokin menee tässä kohdin pieleen, ei genfstab-komentoa voi tehdä toistamiseen vaan fstab-tiedostoa on muokattava käsin.
genfstab -L -p /mnt >> /mnt/etc/fstab
Tarkista, että fstab on kunnossa nano /mnt/etc/fstab. Tiedoston pitäisi näyttää, että juuri-osio (root) ja koti-hakemisto (home) on liitetty onnistuneesti. Jos kaikki ok, niin jatketaan :-)
Sitten mennään chrootin sisälle:
arch-chroot /mnt
Seuraavaksi tehdään pääkäyttäjälle (rootille) salasana komennolla:
passwd
Seuraa näytö ohjeita salasanan luomiseksi.
Tehdään Arch Linux kotoisammaksi
Kieli on tärkeä juttu, joten tehdään seuraavaksi tulevalle Arch Linuxillemme kieli- ja alueasetukset. Avataan siis muokattavaksi logale.gen -tiedosto Nano-editorilla:
nano /etc/locale.gen ja etsi sieltä suomen kieleen liittyvät kohdat ja ota niiden rivien edestä pois risuaita eli poista kommenttimerkit.
Luo lokalisointi järjestelmään komennolla: locale-gen
Seuraavaksi määritellään Suomen aikavyöhyke.
Tässä välissä voitaisiin antaa tulevalle Linux-koneellemme nimi. Vaihda komennossa kohta "Linux-kone" haluamasi koneen nimeen.
echo Linux-kone > /etc/hostname
Grubin asentaminen saattaa olla kinkkistä
Seuraavaksi asennetaan Linuxille Grub:
pacman -S grub-bios
grub-install /dev/sda Jonka jälkeen ruudulle pitäisi ilmestyä teksti: Installation finished. No error reported.
Näin onnellisesti minulle kävi, kun asensin Arch Linuxia elokuussa 2013 ensimmäisen kerran. Nyt jouluussa asentamassani asennuksessa ilmeni seuraava ongelma, joka on foorumien mukaan asennuksessa tunnettu bugi.
Tässä lyhennetty ja netistä napattu, mutta saman tyylinen virheilmoitus, kuin itse saimme viimeksi):"Found linux image: /boot/vmlinuz-linux Found initrd image: /boot/initramfs-linux.img error: out of memory. error: syntax error. error: Incorrect command. error: syntax error. Syntax error at line 179"
Jos siis saat edellämainitun näköistä virheilmoitusta, joudut kääräisemään hiukan lisää hihoja ja muokkaamaan /etc/default/grup -tiedostoa. Komenna:
nano /etc/default/grub ja lisää tiedostoon seuraavat rivit:
# fix broken grub.cfg gen
GRUB_DISABLE_SUBMENU=y
tallenna ja kokeile ajaa grub-install -komento uudestaan. Toivottavasti nyt onnistaa ja voit siirtyä takaisin normaaliin asennukseen - vielä on paljon hommia jäljellä :-)
Jos Arch Linux-koneessasi on muita Linuxeja tai käyttöjärjestelmiä tai olet aikeissa sellaisia koneeseesi asentaa, niin silloin suosittelen näpyttelemään komentoriville seuraava lisärivi, jotta järjestelmäsi etsii automaattisesti kaikki koneella olevat käyttöjärjestelmät tulevaisuudessakin:
pacman -S os-prober
Palataan normaaliin asennusproseduuriin.
Tästä seuraavasta komennosta en oikein osaa sanoa mitään, mutta laittaa silti ;-)
mkinitcpio -p linux
Sitten päivitetään Grub:
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Hip hurraa, nyt Arch Linux on asennettu! Ennen uudelleen käynnistystä on vielä parit rivit jäljellä.
Poistutaan Chroot-tilasta komennolla exit
Sitten poistetaan (umountataan) liitoskohdat:
umount /mnt/home umount /mnt
Lopuksi käynnistetään tietokone uudestaan ja katsotaan, että millainen Linux sitä tuli oikein asennettua :-)
reboot
Seuraavaksi asennetaan Arch Linuxiin X, mutta se on jo sitten kokonaan toisen postauksen aihe ;-)
EDIT 24.6.: Huomasin tämän postauksen jääneen ilman jatko-osaa. En ole tähän jatkoa nyt kirjoittamassa, koska en ole näillä näkymin Arch Linuxia asentamassa mihinkään koneeseen / virtual boxiin. Voitte kuitenkin katsoa alla olevat hyvät videot, miten Arch Linuxin asentaminen viedään finaaliin aina äänisäätöjä ja työpöytäympäristön asentamisia myöden.
Pari kertaa olen yrittänyt nyt päivittää tätä Arch Linuxiani ja päivitys on päättynyt apache-ant -tiedoston ristiriitaisuuksiin.
virhe: latauksen suorittaminen epäonnistui (ristiriidassa olevia tiedostoja)
apache-ant: tiedosto /usr/share/apache-ant/etc on jo asennettuna tiedostojärjestelmään
Yhtään pakettia ei päivitetty tapahtuneiden virheiden vuoksi.
Korjaus ongelmaan on helppo seuraavalla tavalla: sudo rm /usr/share/apache-ant/etc && sudo pacman -Syu
Meille on tullut Aku Ankka nyt kahdeksan vuoden ajan ja edelleen lehti on kovasti suosittu etenkin lasten keskuudessa. Jossain vaiheessa vaan tulee vastaan säilytysongelma, kun tuntuu, että joka tuutista tuuttaa akkareita. Eihän niitä voi nyt mihinkään lehtikeräykseenkään laittaa, niitä kun luetaan koko ajan myös. Silloin tällöin netissä liikkuessa silmiini on osunut mainos Aku Ankan Lataamon ilmaisesta kokeilujaksosta. Eilen minulle tuli kuningasajatus. Jospa peruisin Aku Ankan kestotilauksen ja ottaisimme tilalle tuon Lataamo-palvelun! Säästöä keikauksesta ei tietenkään syntyisi yhtään, sillä Lataamon vuosikerta tulee noin parikymmentä euroa kalliimmaksi vuodessa, mutta sitten saisi niputtaa jo tulleet akuankat varastoon ja silti ne olisivat luettavissa sähköisesti.
Kuopus oli sähköisten akkarien suhteen epäileväinen. Häntä askarrutti, että mahtaako akujen lukeminen ruudulta olla niin kivaa kuin tavallisesta lehdestä... ja miten se vessassa lukeminen sujuu. Senpä vuoksi päätin, että nyt otetaan asiasta selvää. Tein kokeilutunnukset Lataamoon ja huomasin ilokseni lukevani Arch Linuxilla kätevästi Suomessa ensimmäisenä ilmestynyttä Aku Ankkaa. Tyttären kanssa etsimme sarjiksia hahmojen mukaan. Hakusanalla löysimme myös sarjakuvan, joka tyttäreltä jäi kesken koska lehti jossa jatko-osa olisi ollut, olikin mystisesti kadonnut. Kätevää.
Aku Ankan lukeminen iPadilla vaikuttaa lupaavalta - mutta onko lukukokemus yhtä kiva myös Android-halpistabletilla?
Ylläripylläri, omaan Nokia Lumia 620:n ei Lataamoa ole lainkaan saatavana. Esikoisen iPadissä Lataamo toimi tosi kivasti, mutta kuopuksen Samsung Galaxy S:n Android-versio oli jo liian vanha. Esikoinen ei oikein riemastunut ajatuksesta, että joutuisi lainaamaan iPadiaan siskolleen, ja toisaalta pikkusisko ei oikein innostunut siitä ajatuksesta, että joutuisi "kerjäämään" tablettia isoltasiskoltaan lainalle. Koska sähköisten lehtien lukeminen on huomattavasti mukavampaa tabletilla kuin älypuhelimella, ajattelin, että voisimme hankkia meidän perheeseen yhden halpistabletin, johon kymmenvuotiaallamme olisi ensisijainen käyttöoikeus (ja äidillä toissijainen, sillä me olemme talon ainoat tabletittomat tällä hetkellä, kun lahjoitin oman iPadini esikoiselle "synttärilahjaksi"). Budjetiksi Android-tabletille ajattelin sellaisen 100-150 euroa.
YLEn Kuningaskuluttajan Kolme kovaa-ryhmä testasi joulun alla halpistabletteja ja niiden selkeimmäksi voittajaksi selvisi Lenovo IdeaTab A1000L-F. Itse mietin nyt hankintaa Acer Iconia B1-710:n tai Lenovon mallin hankintaa. Aceriin saisi muistikortin, Lenovoon ei ilmeisesti saa. Onko teillä kokemusta näistä Kunkun testaamistahalpistableteista tai jostain muusta edullisesta Android-tabletista? Onko sellaisen ostaminen edes järkevää? Entäpä pärjääkö pelkällä Lataamolla vai tuleeko ihka oikeaa lehteä kuitenkin ikävä?