torstaina, maaliskuuta 28, 2013

Blenderillä videoita editoimaan osa 2

Kuten edellisessä postauksessa lupasin, kerron tässä postauksessa Linuxille, Windowsille ja Mac Os X:lle ilmaiseksi saatavasta videoeditointiohjelmasta nimeltään Blender 2.6.x.  GNU GPL -lisenssin alla levitettävä Blender on varsinaisesti 3D-grafiikan mallinnusohjelma, mutta siinä oleva Video Sequence Editor tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet tehdä ammattimaista videoeditointia ja vieläpä ihan ilmaisella ohjelmalla!
 
Koska kirjoittaen ohjeesta olisi tullut turhan pitkä, ajattelin tehdä aiheesta video-ohjeen, josta siitäkin tuli kyllä melko pitkä... Videossa opastan Blenderin VS Editorin perusteita eli mm. 

  • Blender-ympäristön muuntaminen video-editoriksi
  •  asetukset
  • videoleikkeiden tuominen ohjelmaan
  • hiukan siirtoefekteistä
  • videoiden leikkaaminen
  • äänien tuominen
  • tekstien lisääminen 
  • videoprojektin renderöiminen valmiiksi videotiedostoksi

Ryhtyäksesi tositoimiin, tarvitset tietenkin Blender 2.6.x -ohjelman, jonka voit käydä lataamassa ilmaiseksi Blenderin omilta sivuilta www.blender.org

Tekstien tekemiseen tarvitset lisäksi jonkin kuvankäsittelyohjelman. Itse käytin ilmaista, mutta todella monipuolista GIMP 2.8- ohjelmaa, jonka voit käydä lataamassa osoitteesta www.gimp.org .

Huomioithan videota katsellessasi, että en ole varsinaisesti mikään blenderasiantuntija, vaan opiskelen ohjelmaa vielä itsekin. Videon "oikokatselussa" huomasin myös, että sekoilin muutamassa kohdassa numeroiden kanssa eli sanoin toista, mutta kirjoitin toista, mutta seuraamalla ruudun tapahtumia, pysyt kuitenkin toivottavasti kärryillä, mitä missäkin kohdin tapahtuu ;-)

Ja tässä tämä video. Hyvää pääsiäistä kaikille!


torstaina, maaliskuuta 14, 2013

Möllerin Pikkukalat ja Blenderillä videoita editoimaan osa 1

Heippa pitkästä aikaa! Aloitetaanpa postaus ensin Buzzador-asioilla ja mennään sitten vasta tuohon Blenderiin ja videoiden editointiin.

Kissaperheessä on sitten vaikea ottaa yhtäkään kuvaa, ilman että joku katti olisi tunkenut itsensä kuvaan. Vaikka kalat yleensä ovat myös kissojen herkkuja, emme näitä Möllerin Omega-3 kaloja antaneet kissoille ;-)


Muutama viikko sitten posti toi meille ihanan pirteän Buzzador-paketin ( Buzzador on ilmainen palvelu, jonka jäsenet saavat testata ilmaiseksi tuoteuutuuksia ja palveluita. Buzzador-palvelun  jäsenet  saavat tietoa sähköpostitse aina uusista kampanjoista, joihin he voivat hakeutua) . Paketista löytyi kaksi pakkausta Möllerin Omega-3 Pikkukalat kapseleita, joita olemme nyt lasten kanssa maistelleet ja testailleet.  Möller Omega-3 Pikkukalat -tuotteesta saa sekä omega-3-rasvahappoja että D-vitamiinia. Tuote on pehmeän purtava ja helppo niellä.

Meidän perhe tykkäsi kovasti tästä tuoteuutuudesta, sillä tämä vei kyllä ihan toiselle levelille kalanmaksaöljyt makunsa puolesta ;-) Nämä hauskat kalat maistuvat lähes samalta kuin hedelmäpurkka, joten pikkukaloja popsitaan meillä ihan mielellään. Pikkukalat ovat purtavia ja helposti niellä, mikä oli lastemme näkökulmasta hyvä juttu. Ja kyllä se aina niin on, lisäravinteet piristävät olotilaa ja nostavat virkeystasoa.


Möllerin Omega-3 pikkukalat ovat pinnaltaan vähän öjyisen tahmeita, mikä oli kenties ainoa miinuspuoli näille veikeille lisäravinteille. Tästäkin huolimatta otamme varmasti Pikkukalat testijaksonkin jälkeen osaksi päivittäistä rutiiniamme.
Vaan loikataanpas takaisin kaloista Ubuntun pariin: Tässä alkuvuonna toteutin yhden omista haaveistani ja aloin opettelemaan videoeditointia Blenderillä. Blender 2.6.x on Ubuntuun ja useisiin muihinkin käyttöjärjestelmiin ilmaiseksi saatavilla oleva,  erittäin monipuolinen,  open Source 3D-ohjelma. Toki jos Ubuntulla haluaa videoita editoida, käy se monella muullakin ohjelmalla, jotka ovat Blenderiä simppelimpiä. Kuitenkin jos haluaa monipuolisen ja ilmaisen videoeditorin, jolla saa vaikkapa lähelle Final Cut PROn tasoista jälkeä, niin silloin Blender on yksi erittäin varteenottavista vaihtoehdoista.

Aluksi minua kuitenkin kiusasi videoeditointiharjoittelussani se, että kamerastani tuleva video on MOV-formaattia. Vaikka Blenderin  pitäisi MOVia jollain tasolla käsittääkseni tukea, huomasin formaatin olevan ainakin itselleni hankala. Video kyllä tuli Blenderiin, mutta kuva oli kuin hidastetusta elokuvasta tai sitten äänien kanssa oli ongelmaa. Siispä, jos videosi ovat MOV-muotoisia, kannattaa ne muuntaa avi-muotoon.

Itse käytän tähän MOV-AVI muuntamiseen Ubuntun sovellusvalikoimasta asennettavissa olevaa Transmaggedon-ohjelmaa, joka on erittäin helppokäyttöinen.




Input File -kohtaan etsitään muunnettava MOV-tiedostosto ja Output Formatista valitaan halutaan tiedostomuoto, joka on tässä tapauksessa avi. Audio Codeciksi laitoin tässä mp3 ja video codeksiksi H264. Lopuksi vain painetaan Transcode-nappia ja kohta Videot-kansioon tulee AVIksi muunnettu video valmiina Blenderiin vietäväksi.

Aloitan varsinaisen Blender-videotutoriaalini seuraavassa postauksessa, sillä muutoin tästä tulisi melko pitkä bloggaus.