Täytyy sanoa, että oli latvasta laho ajatus se, että kaksi tietokoneiden kanssa kiinteästi sekä hommia että vapaa-aikaa viettävää ihmistä pärjäisivät muka yhdellä tietokoneella! Tämän kuningasajatuksen seurauksena minä kuitenkin siirryin hetkeksi käyttämään mieheni mac-konetta ja pakkasin oman koneeni naftaliiniin. Homma toimikin hetken aikaa, kun minä en enää illalla tarvinnut konetta ja mieskin teki lähinnä muita juttuja. Joulun lähestyessä yhä useammin aloimme kuitenkin kyselemään toinen toisiltamme:"Hei, tarvitsetko sä nyt konetta?" (ja perään ehkä semmoinen kärsimätön ilme, että pakko olis päästä konelle), joten oli parasta ryhtyä kaivelemaan omaa konetta taas pöydälle.
Olen tullut sellaiseen tulokseen, että Linuxeista Ubuntu, on se "minun juttuni". Senpä vuoksi ajattelin jyrätä koneelleni asentamani Fedoran yli, ja laittaa huolella uudestaan pystyyn mukavan tietokoneympäristön. Samassa rytäkässä aion tehdä myös jotain ihan hullua! Nimittäin, kun törmäsin netissä tietoon, että Windows 8 Pro on nyt tammikuun ajan hullussa tarjouksessa (päivitysversion saa nyt 29,99 eurolla tammikuun 2013 ajan), mieleeni hiipi idea Windowsinkin asentamisesta koneeni kovalevyn nurkkaan Ubuntun rinnalle. Luin kuitenkin tietolähteitäni hiukan liian nopeasti ja huolimattomasti, ja olin jo innolla asentamassa 12-vuotta vanhaa Windows 2000 päivitysmielessä koneeseeni, kun huomasinkin, että Microsoft oli asettanut päivitysrajaksi XP:n. Sellaista ihmeellisyyttä kuin XP ei meidän perheestä sentään löydy, koska Win2000 aikana löysimme Linuxin ja sen jälkeen Mac Os X:n ;-)
No, koska Windows jäi nyt sitten tälläkin kertaa hankkimatta, jatkoin prosessia suoraan Ubuntun asentamiseen. Seuraavaksi minun piti pohtia, että kummanko version asentaisin Ubuntu 12.04 LTS vai Ubuntu 12.10. Näiden kahden version eroja oli moni muukin netissä näköjään miettinyt... Ubuntu 12.10 on tietenkin distrosta tällä hetkellä uusin ja upein versio. Uusia isompia Ubuntu-päivityksiä on saatavilla noin puolen vuoden välein huhtikuussa ja lokakuussa, ja näitä vakaita "väli-Ubuntuja" tuetaan kaksi vuotta. "Väliubuntuissa" pääsee nauttimaan distron kehityksestä, mutta samalla saattaa silloin tällöin joutua toteamaan, että jokin asia ei oikein kunnolla toimikaan ja sitten joutuu odottelemaan vikapäivityksien helpottavan ongelmissa. LTS-merkinnällä oleviin Ubuntuihin tukea luvataan viideksi vuodeksi. Käsittääkseni LTS- versiot ovat myös huolellisemmin testattuja, joten loppukäyttäjä voi huolettomammin keskittyä tärkeimpään eli tietokoneen käyttämiseen. LTS-versiot vastaavat siis enemmän sitä päivitystahtia, johon kaupallisissa käyttöjärjestelmissä on totuttu ( Snow Leopard->Lion ->Mountain Lion jne...).
Aiemmin nautin aina siitä, kun sain asennella koneisiin uusia distroja ja niiden nopeassa tahdissa putkahtelevia päivityksiä ja testailla niitä. Nykyään olen alkanut enemmän nauttimaan siitä, että koneympäristö on pitkään stabiili. Vaikka Ubuntun kaikki uudet hienoudet houkuttelivatkin kovasti, päädyin silti asentamaan jälleen kerran hyväksi havaitsemani Ubuntu 12.04 LTS:n. Saanpahan nyt rauhassa asentaa tähän koneelleni kaikki tarvitsemani ohjelmat, ja pitää koneeni stabiilina vaikka huhtikuuhun 2017 asti - jos niikseen tulee. Työkoneisiin ja yrittäjille suosittelen Ubuntun Long Term Support eli LTS-versiota pitkän tukensa vuoksi.