perjantaina, lokakuuta 26, 2007

Leopardin pilkut mielessä


Voi jummi jammi tätä ihmisen eloa. Koskaan ei voi olla tyytyväinen, vaan aina pitäisi saada uusinta uutta. Tänään Apple Mac os X Leopard on saatavilla ensimmäistä päivää ja varmaan iso osa mäkisteistä on sen jo ostoskoriinsa napannut ennakkotilauksena. Minäkin haaveilen siitä, vaikka ei tässä tikrussakaan mitään vikaa ole. Leopardissa on kuitenkin paljon niitä ominaisuuksia, joita olen kaivannut. Toki paljon myös sellaista, josta en ole osannut edes uneksiakaan ;-)

Eniten minua kiehtoo uudessa käyttiksessä Time Machine, joka helpottaa huomattavasti varmuuskopiointia. Aikakoneen avulla kun pystyy pelastamaan esim. vahingossa hävittaneet tiedostot tai palamaan johonkin aiempaan tiedostoversioon...Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että aikakone on aktiivikäytössä ja tietokoneeseen on kytkettynä ulkoinen kovalevy.

Uuteen Leopardiin on otettu myös minulle jo vuosien takaa Linux-maailmasta tutuksi tullut ominaisuus, nimittäin työskentelytilan jakaminen. Linuxissa, kuten nyt tässä uudessa Leopardissakin, pystyy asettamaan neljä erilaista työtilaa. Esittelyvideossa Apple-tyypillä oli yhdellä screenillä auki sähköposti-ohjelma ja selain. Toisella screenillä hänellä oli auki jokin muokattava dokumentti ja kolmannella valokuvien lajittelua. Neljännellä hän pelasi golf-peliä. Tällä tavoin yksi työpöytä ei ole yhtä sotkua ja avonaisia ohjelmia (ja kaipa tuo vie resurssiakin vähemmän?). Uutta vuosien takaiseen Linux-maailmaan verrattuna oli, että näitä työpöytänäkymiä tai miksi niitä nyt kutsutaankin, saattaa uudessa Leopardissa katsella myös vierekkäin ja järjestellä niitä, jopa siirtää avonaisia ohjelmia toiseen työtasoon. Esimerkiksi jos dokumentin tekoon olisikin tarvittu selainta, niin avonaisen selaimen olisi voinut siirtää toiselle screenille. Milläkähän tolalla tämä screen-asia on Linuxissa tällä hetkellä? Olen nimittäin tipahtanut hiukan Linux-maailman työpöytäasioista, kun käytän Linuxia tänä päivänä lähinän ssh:lla komentoriviltä...

tiistaina, huhtikuuta 03, 2007

Sähköpostin backuppausta - jälleen

Pakko tunnustaa, että olen melko surkea varmuuskopioiden ottaja - etenkin, jos lukee Hopeisen Omeman kirjoittajien ahkerasta varmuuskopiontirutiinista, alkaa tätä tyttöä ahistaa ;-)

Kopsaan tähän ko. keskustelusta hyvän vinkin Apple Mailin kätevästä backup-systeemistä. Olkoon tämä vaikkapa ihan vain itselle tänne tiedoksi kijoitettuna:

"Nuo (sähköpostitilien kansiot sähköposteineen) löytyy kansiosta ~/Library/Mail/ eli siis kotikansiossasi oleva Library-kansio. Itse Mail-ohjelman asetukset ovat tiedostossa ~/Library/Preferences/com.apple.mail.plist

Nuo kohteet kopioimalla postit voi siirtää vaikka toiseen koneeseen.
".

Apple Mailista voikin sitten luontevasti siirtyä Vistan Windows Mailiin. Olen siihen joutunut tutustumaan etänä Teamwieveriä käyttäen, kun sukulaisellani on ollut sen kanssa hieman ongelmia. Hän ei nimittäin saa liitetiedostona olleita powerpoint-esityksiä auki. Liitteenä olevat kuvat aukeavat ihan normaalisti, mutta monessa muussa liitetiedostossa sukulainen saa vain herjan, että tiedoston avaamiseen ei ole kytketty ohjelmaa. Kytkennän voi tehdä Ohjauspaneelista. Jep, siellä Ohjauspaneelissa taasen ei oikein ole ollut mitään paikkaa, josta ko. ongelma olisi mielestäni ratkennut. Huvittavinta tässä on se, että kun kyselin asiasta eräästä Vista-foorumista, sain Vistan käyttäjiltä ihmetteleviä kysymyksiä, että mikä Windows Mail. Itse en Vistaa omista, mutta olen käsittänyt että Windows Mail olisi Vistan oletussähköpostiohjelma, josta ainakin Wikipedia tietää kertoa sen olevan Outlookin (tai Outlook Expressin) uudempi versio. Ongelma ei ratkennut silläkään, että sukulaiseni siirtyi Thunderbirdin käyttäjäksi, vaikka Vista-ihmiset näin viisasivatkin. Täytynee perehtyä asiaan vielä...

Lisähuomautuksena: tätä uutta Bloggeria ei näköjään voi käyttää Safarilla, vaan sen käyttäminen vaatii FireFoxin. Tylsää :-( Toisaalta FireFoxilla joudun muitakin blogejani päivittelemään, niin eipä tuo haittaa.

keskiviikkona, maaliskuuta 07, 2007

Jatkaisko vaiko eikö?

Kuinkahan usein meille blogien pitäjille tulee mieleen, että onko bloggaamisen jatkamisessa mitään järkeä? Tämäkin blogi on ollut tekohengityksellä jo pitkään, eikä tätä varmaan kukaan edes enää seuraile.

No, joka tapauksessa päivitin tämän uudelle Blogger-alustalle ja katsotaan mitä tuleman pitää, vai tuleeko mitään. Tämmöiset tietokoneaiheisten blogien ylläpitäminen on siinäkin mielessä vaarallista, että kun kaikki toimii hienosti, niin eipä tule näistä sitten raportoitua. Eli kaikille MacBookin ostoa miettiville, voin sittenkin sanoa, että tämä on hyvä valinta :-) . Toki tässä kannettavani kanssa olen tuskaillut monien lastentautien vuoksi, mutta takuu on ollut hyvä ja palvelu sujuvaa, joten mitäs tässä valittelemaan. Uusin muutos tässä oli, että sain takuussa tähän uuden akun. Nimittäin akun tullessa 8 kuukauden ikään se meni risaksi (onneksi luin Hopeista omenaa ja kuulin, että tämä on ollut yksi näistä MacBookin tyyppivioista ja älysin käyttää takuuta). Olin nimittäin käyttänyt akkuani kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, eli ladannut vain kun se tarvitsee latausta ja ottanut verkkopiuhan pois kun lataus on valmis - mutta silti akku hajosi. Nyt olen kuitenkin uuden akun onnellinen omistaja ;-) Ja perheeseemme haaveillaan tällä hetkellä iMacin hankkimista, tosin se ei tulisi omaan käyttööni.

iMacin lisäksi haaveilemme myös kunnon uudesta Windows-masiinasta (Linux jyllää palvelin puolella :-) ), joka voisi toimia meidän mediacenterinä. Kokeilimme nimittäin uutta nettivideovuokraamopalvelua nimeltään SF-Anytime, joka osoittautui todella mukavaksi tuttavuudeksi - eipä enää tarvitse ostaa omaksi ja hyllyn täytteeksi elokuvia kertakatsomista varten. Palvelu tarvitsee toimiakseen Windowsin, mutta koneen ei tarvitse olla yltiöpäisen tehokas. Tämä tuli testattua meidän vanhalla wintoosakoneella, josta ei juurikaan tehoja löydy. Olisi siis huippukiva, jos mediatietokone olisi vähän pienempi ja hiljaisempi kuin tuo nykyinen tornimasiinamme. Lisäksi koneessa voisi olla Vista ja langaton nettiyhteys + langattomat näppikset ja hiiri. Sitten tietysti hyvä näyttö ja kaiuttimet ja ja ... niin ja tietenkin jokin videokortti, että saisin vihdoin ja viimein myös siirrettyä joitain vanhoja VHS-kotivideoita DVD-formaattiin ennenkuin tulee jo joku muu parempi formaatti, johon DVD:ltä pitäisi sitten saada siirrettyä ;-P

Ja lopuksi tähän pistän positiivisen huomionosoitukseni ohjelmalle nimeltään TeamViewer. Se n avulla on helppo etäkäyttää sukulaisten koneita ongelmatilanteessa - vieläpä kätevästi ja ilmaiseksi.