perjantaina, marraskuuta 23, 2012

RebelMouse - sosiaalisen mediasi kotisivu

Google plussassa kohistaan nyt kovasti palvelusta nimeltään RebelMouse. RebelMouse on uusi Huffington Postissa työskennelleen Paul Berryn kehittelemä verkkopalvelu, jonka ideana on olla ihmisten sosiaalisen mediaelämän etusivuna.

RebelMouseen rekisteröityneet voivat kätevästi liittää palveluun Facebookin, Twitterin ja Instagramin sekä Pinterestin (ja joitain muitakin). Näiden lisäksi palveluun voi liittää kaikki mahdolliset sivut RSS-syötteen avulla - siis esimerkiksi vaikkapa kaikkien kirjoittamiesi blogien blogipäivitykset samalle sivulle. Tällä tavalla RebelMouse toimii ikäänkuin käyttäjän verkkopeilinä heijastaen kaikkia niitä asioita, jotka käyttäjä haluaa näyttää yhdessä nipussa julkisesti muille. Ulkoasultaan RebelMouse muistuttaa eniten Pinterestiä. Lyhyesti sanottuna RebelMouse on oma kotisivu, jonka tekemiseen ei tarvita oikeastaan erityisiä taitoja, ja joka syntyy siinä sivussa, kun elät omaa sosiaalista nettielämääsi ;-)

Facebookin osalta RebelMouse näyttää vain ne viestit, jotka olet julkisesti Fb:ssä jakanut. RebelMousen Dashboardin kautta voit myös lisätä uusia sivuja omalle sivullesi, ja se on myös paikka, josta voit päivittää Facebookia ja Twitteriä yhtä aikaa - samalla kun lisäät päivityksiä ja asioita omalle RM-profiilisivullesi. Dashboardin Drafts -välilehdellä voit määritellä esim. vanhempien tweettaustesi näkyvyyttä. Omalla profiilisivullasi voit järjestellä asioita raahaamalla niitä eri paikkoihin ja voit myös poistaa tarpeettomat laatikot kokonaan.

Google+ tiliä ei vielä pysty lisäämään RebelMouseen ihan niin helposti kuin esim. Facebookia, mutta annan tässä ohjeen, miten lisäät suhteellisen helposti myös Google+ tilisi julkiset päivitykset automaattisesti päivittyvään RebelMouseen.


  1. Käynnistä Google Chrome selain
  2. Lataa Chrome Web Storesta ohjelma nimeltään Feed+ (samalla oletkin jo joutunut kirjautumaan omaan Google-tiliisi ;-)  )
  3. Avaa Google+ selaimeesi ja napsauta pienen profiilikuvasi vieressä olevaa nuolta (sama paikka,, josta voit myös kirjautua ulos Google+ palvelusta) ja valitse Tili ja sitten välilehti Profiili ja tietosuoja
  4. Sivulla on jälleen kerran profiilikuvasi ja sen läheisyydessä on oman profiilisi suoraosoite.
  5. Kopioi koko osoite tai vain osoitteessa näkyvä ID-numero. Syötä se Feed+ ohjelmaan ja esikatsele syötettäsi. 
  6. Paina sitten Add ja saat RSS-syötteesi osoitteen. Kopsaa osoite RebelMousen Dashboardin Sites välilehdelle syötteen lisäämiseksi.
  7. Nyt myös Google+ pitäisi näkyä RebelMousessa

Millaisia ajatuksia RebelMouse -palvelu sinussa herättää? Itse olen ainakin näin aluksi ihan innoissani
:-)

torstaina, marraskuuta 22, 2012

Omaa sosiaalista mediaa rakentamassa

En tiedä, menenkö ihan metsään ajatuksineni, kun ennustan että sosiaalisen median merkitys tulee lisääntymään, mutta samalla sosiaalinen yhteisöllisyys tulee pirstoutumaan pienempiin "kuppikuntiin" yhä enemmän. Tällä en väitä, että Facebook, Twitter ja Google+ menettäisivät mahtiasemiaan, mutta väitän, että nettiin syntyy yhä enemmän pienempiä sosiaalisia yhteisöjä, jotka rakentuvat jonkin tietyn asian tai aiheen ympärille. Sosisaalisen median merkitys esimerkiksi opetustyössä tullee niin ikään lisääntymään.

Minulla meni koko viime viikonloppu siihen, kun tutkin erilaisia sosiaalisen median alustoja. Käteeni jäi oikeastaan kolme erilaista varteenotettavaa vaihtoehtoa itse ylläpidettävälle yhteisöratkaisulle:


  • Wordpress + Buddypress. Tämä kombinaatio soveltuu lähinnä pienehkölle sivustolle, johon halutaan laajentaa sosiaalisen median ominaisuuksia. Nettiä kahlatessani huomasin, että monet kirjoittajat eivät oikein pidä Buddypressiä ihan oikeana sosiaalisena media-alustana, vaan ainoastaan sosiaalisen median kaltaisia ominaisuuksia tuovana lisäpalikkana.
  • Drupal ja iso nippu sosiaalisen median plugineja. Tämä vaihtoehto soveltuu vähän samanlaisiin tarpeeseen kuin edellinen yhdistelmä eli että on se sivusto ja sen sisällä/ympärillä on yhteisö. Drupal julkaisujärjestelmänä mahdollistaa jo yksistään paljon enemmän kuin Wordpress ja kun tähän voimalliseen moottoriin lisätään vielä halutut sosiaalisen median pluginit, voi olla varma, että homma toimii ihan kivasti.
  • Elgg. Jos taas tarve on perustaa Facebookin tyylinen yhteisö, on Elgg tähän mielestäni paras. Se on voimallinen ja paljon käytetty aito sosiaalisen median alusta, johon on saatavana paljon erilaisia plugineja. Jo ilman mitään lisäplugineja on Elgg melko käyttökelpoinen paketti. Elgg on käsittääkseni myös alusta, jota yliopistot käyttävät opettaessaan opiskelijoille sosiaalista mediaa.
Toki näitä somealustoja on enemmänkin, kuten esimerkiksi paljon käytetty Ning, joka on yhteisöjä hostaava verkkopalvelu.

Tutkimustyössäni Bluehost web-hotelli osoitti olevansa kyllä jälleen kerran mainostaminen arvoinen palvelu. Bluehostin Simple Scriptin ansiosta sain asennettua todella sukkelaan yhdellä klikkauksella kaikki edellä mainitut tutkimuskohteeni (lukuunottamatta tietenkään noita plugineja, jotka asennetaan kussakin alustassa omalla tyylillään). Yhtä kätevästi kuin asentaminen kävi Simple Scriptillä myös poistaminen. Eli jos olet etsimässä kätevää web-hotellia sivustollesi, niin Bluehostia voin jälleen kerran suurella sydämellä suositella englannin kieltä taitaville. Bluehost tarjoaa kaikille uusille asiakkailleen ensi viikonloppuna alennusta (Black Friday-Cyber Monday sale), ja niinpä esim. web-hotellin saa sieltä tuolloin hintaan $3.95/kkKaikki muutkin Bluehostin palvelut ensi viikonloppuna  $1 halvemmat.