keskiviikkona, maaliskuuta 28, 2012

Ubuntu One Mac Os X Lionille

Ubuntu One on jäänyt jotenkin itseltäni pimentoon. Tänään rekisteröin itselleni 5 gigan siivaleen Ubuntu Oneen ja harmikseni huomasin, että Ubuntu One tarjoaa synkronointityökalun vain Windows -koneille ja mobiililaitteille. Ainakin sellaisen käsityksen palvelun etusivulta sai. Googlen kautta pääsin kuitenkin sivulle, jolta ladata sovelluksen myös Mac Os X Lionille. Mitään suuria hehkutuksia ei ohjelmasta ollut, päin vastoin luvattiin vain rajoitettuja toiminnallisuuksia, mutta ainakin kun asensin clientin omalle koneelleni, huomasin sen tekevän mitä pitääkin.

Kun pistää täpäkkää pöytään saa enemmän Ubuntu One on enemmän. Ubuntu One tarjoaa kolmea erilaista palveluvaihtoehtoa. Ilmainen vaihtoehto sisältää 5 gigan siivaleen pilvestä, Music Streaming -palvelussa tilaa 20 gigalle ja musiikkia voi kuunnella offlinenä ja kolmas on pelkkä 20 gigan storage. Mahtavaa, että pilvipalvelut kehittyvät ja käyttäjillä on mahdollisuus valita mieleisensä.

maanantaina, maaliskuuta 26, 2012

Opensuse 12.1 -asentelua

Kissa on kiva Linuxin asennuskaveri.
Viime perjantaina asensin yhteen koneeseemme Opensuse 12.1 Linuxin. Siitä piti tulla miehelle uusi työkone, mutta koneen rauta osoittauikin sitten melko mopoksi, joten mies meni ja osti MiniMacin.

Opensuse oli taas pitkästä aikaa mielenkiintoinen tuttavuus. Sen ulkoasu on miellyttävä ja siinä on myös silmiähivelevän kivoja tehosteita.

Alunperäinen tarkoitus minulla oli, että asentaisin Opensusen usb-tikulta, kuten olen Ubuntun jo niin monet kerrat asentanut. Tikun luominen oli kuitenkin melko ongelmallista tai sitten tikku oli mennyt rikki. Kone ei suostunut käynnistymään tikulta ja kun en viitsinyt tähän asiaan sen enempää aikaani tuhrata, latasin netistä Opensusen KDE-livelevyn  ja poltin cd:lle.

Livelevy osoittautuikin ihan kivaksi asennusmediaksi, koska sen mukana ei tule tuhatta ja yhtä ohjelmaa, vaan tarvittavat ohjelmat voi kätevästi asentaa sitten jälkeenpäin. Langattoman nettiyhteyden asetin YASTIn kautta ja kyllä - siihen tarvittiin pääkäyttäjän salasanaa. Opensuse kyseli itse asiassa koko ajan rootin salasanaa joka asiaan, vaikka olin tehnyt käyttikseen myös toisen käyttäjän. No itse en kokenut tätä Linusin tavalla häiritseväksi...

Opensusen logiikka ei ihan vielä näin lyhyellä käyttökokemuksella minulle täysin avautunut, sillä käyttötuntuma on ihan erilainen kuin Ubuntussa. Lyhyen käyttötestauksen tuloksena, voisin kuitenkin ajatella asentavani Opensusen  käyttöön Ubuntuni viereen.  Olen kuitenkin niin rakastunut Ubuntuun, että olisi vaikea kuvitella Opensusea ainoaksi Linux-käyttöjärjestelmäkseni. Minä taidan muutoinkin tykätä enemmän Gnomesta, mutta Opensuse Gnomella on vähän outo yhdistelmä (vähän niinkuin Ubuntu KDE:llä tai sitten se outo olen minä itse ;-)  ). Sitä minä vain jäin ihmettelemään, että miksi Kmail näyttää edelleenkin ihan samalta kuin Outlook Express joskus ysäriluvun lopulla? En tykkää. Onneksi Linuxissa voi käyttää tismalleen niitä ohjelmia, joista pitää :-)

Opensuse voisi kyllä olla yksi sellainen Linux-distro, josta voisi tulla kova kilpailija Applen Mac Os X:lle, mikäli Applen touhut hiipuvat Steve Jobsin jälkeen pahasti - kuten luulen Linus Torvalds vähän uumoilevan.

torstaina, maaliskuuta 22, 2012

Wave Accounting on verkkopalvelu taloudenhallintaan

Chrome WebStoren kautta löysin tieni Wave Accounting käyttäjäksi. Wave Accounting on suunnattu pk-yrityksille, mutta oman firman kirjanpitoa sillä en tekisi (tähän on mukavampiakin so. suomenkielisiä ohjelmia kuten esim. Tilitin), mutta omaa kodin taloudenhallinta onnistuu sillä tosi kivasti tekemään. Suomalaisille on tietenkin ihan suunnattu omakin taloudenhallinnan verkkopalvelu Balancion. Balancioniin voidaan syöttää suorat pankkiyhteydet, joten manuaalista kirjaamista jää melko vähän. Taloustaito -lehden suosittelema Balancion on maksullinen, joskin edullinen. Mutta jos haluaa hoitaa tämänkin asian ilmaiseksi, eikä halua itse alkaa vääntämään laskentataulukkoa tai koodaamaan omaa taloudenhallintajärjestelmää, on Wave Accounting näppärä vaihtoehto.

Palveluun siis rekisteröidytään käyttäjäksi. Amerikkalaiset voivat Balancion tavoin liittää profiiliinsa suoran pankkiyhteyden, mutta meidän suomalaisten pitää itse kirjata manuaalisesti niin menot kuin tulotkin. Molemmat on ryhmitelty kätevästi erilaisiin kategorioihin, joten näin näkee todella helposti, että mihin se oma raha kuukausien ja vuosien mittaan oikein valuu. Mitä pikkutarkempaa kirjaamista jaksaa tehdä (erotella kuiteista vaikkapa eineksien ja karkkien osuudet), sitä tarkemmin kuvan saa omasta tai perheen rahankäytöstä. Wave Accounting piirtää syötetyistä tiedoista profiilin hallintapaneeliin graafisia piirakoita ja tekee niihin siivut eri kuluryhmistä. Järjestelmä tekee samanlaisen piirakan myös tulopuolesta. Kirjauksia voi selata monella tavalla ja vuosi/kuukausi -raportinkin voi lähettää emailina tai ladata mm. pdf-tiedostona.


maanantaina, maaliskuuta 19, 2012

Elokuvia netissä - Viaplay

Liityin hiljattain Hopottajiin, jossa  Hopottajiksi eli suosittelijoiksi ryhtyneet henkilöt testaavat kampanjatuotteita ja jakavat niistä tuotearvioita ja mahdollisia suosituksia eteenpäin. Ensimmäisenä pääsin VIAPLAY -palvelun testaajaryhmään ja sain 2 kk ilmaista testausaikaa. Jos etsit elokuvia netistä, niin Viaplay on yksi tapa katsella niitä.

Viaplay on minulle uusi tuttavuus, vaikka elokuvia olenkin vuokrannut jo pitkään netin kautta. Ensin SF-Anytimestä, mutta koska ne eivät tarjonneet vuokrauspalveluaan Macille - äänestin jaloillani ;-)
Nyt olemme käyttäneet Voddleria jo jonkin aikaa ja se tuntuu todella mukavalta palvelulta, koska siinä voi vuokrata leffan kerrallaan.

Mutta nyt siihen Viaplayhin. Viaplay on Pohjoismaiden johtava TV-ohjelmien, elokuvien ja urheilun verkkopalvelu. Viaplay toimii sekä PC/Mac koneissa, mutta valitettavasti Linux on käyttöjärjestelmistä rajattu pois. Suositellun laajakaistayhteyden tulisi olla  vähintään 3 Mbit/s. Viaplay laajentaa jatkuvasti omaa valikoimaansa ja tarjolla on uusia elokuvia,  ja koska palvelussa on tuhansia elokuvia, löytyy sieltä aina jotain katsottavaa.  Minulla on testattavana TV+Leffapaketti, jossa uutuuksien lisäksi on klassikoita, TV-sarjoja ja dokumentteja. Elokuviin on saatavana suomenkieliset tekstitykset. Tavallisesti paketti maksaa noin 10 euroa kuukaudessa, mutta Spotifyn tapaan, sisältöä saa katsoa niin paljon kuin vain ehtii. Eli jos tapanasi on vuokrata vaikkapa kolme elokuvaa kuukaudessa, niin Viaplayn normaalihinta tulee jopa monia muita palveluita edullisemmaksi!

Meidän perheessä kysyntää olisi myös lasten elokuville, joita Viaplayssä on tällä hetkellä melko niukalti tai onhan niitä reilut 80 kappaletta, mutta piirrettyjä, joita meidän lapset rakastavat, on todella vähän. Se on harmi, sillä lapset olisivat meillä juuri niitä,  joilla olisi meidän perheessämme enemmän aikaa elokuvia katsellakin. Toivottavasti tähän tulisi parannusta! Palvelussa on myös aikuisten elokuvia, mutta palveluun saa lapsilukon, joten nämä k18-elokuvat saa pois lasten näkyviltä. Me Hopottajat saamme kokeilla palvelua nyt kahden kuukauden, mutta sinäkin voit halutessasi saada Viaplayn kuukaudeksi ilmaiseksi ja todeta, onko se sinulle sopiva.

Niin ja jos Hopottajaksi tahdot ryhtyä, on rekisteröityminen ja palvelun käyttö ilmaista.

perjantaina, maaliskuuta 16, 2012

Valokuviin retroefekti

Täytyy tunnustaa, että olen ihan innostunut Chrome Web Shopista. Lähes päivittäin minun pitää käydä katsomassa siellä mielenkiintoisia ohjelmia ns. päivän ohjelmakseni. Joinakin päivinä löydän Googlen kaupasta oikein helmen, kuten Pixrl-O-Matic. Se on ohjelma, jolla voi käsitellä omia kuvia mm. vintagetyylisiksi ja tehdä niistä muutoinkin "vanhan näköisiä". Ohjelmaan saanee varmaan muitakin efektejä, mutta minä olen juuri nyt tällä hetkellä innostunut vintagesta.



lauantaina, maaliskuuta 03, 2012

iCloud ja Android vol 2

16.10.2011 haikailin viimeksi iCloudin perään. Tämän jälkeen olen ollut erittäin tyytyväinen virittelemääni Google-orientoituneeseen "pilvijärjestelmääni".

Tässä kuitenkin hiukan päivityksiä tuohon systeemiini, sillä SugarSync lopetti yllättäen yhteistyönsä Lionin kanssa. Yhteystiedot, sähköpostit, kuvat ja videot sekä dokumentit ovat käytettävissä sekä Airissa että Android -puhelimessani Googlen sovellusten avulla.



Musiikin synkronoimiseen minulla ei oikein viimeksi ollut mitään erityistä ideaa, mutta koska SugarSync ei enää toimi, jouduin suuntaamaan katseeni taas DropBoxin puoleen (joka ei oikein aluksi toiminut Lionin kanssa). DropBox on SugarSynciä parempi siinäkin mielessä, että se on käytettävissä myös Linuxin kanssa - mahtavuutta!

Torstaina esikoisemme oli lähdössä kevätretkelle ja halusi välttämättä uunituoreen Robinin levyn ZTE Bladeensa bussimatkoja varten. Hänen kännykkänsä on siitä hankala tapaus, että se ei oikein juttele minkään piuhan, joten tähän asti olemme siirtäneet yksittäisiä kappaleita bluetoothin kautta kännykkään harvakseltaan. Kokonaisen levyn siirtäminen bluetoothilla tuntui kuitenkin melko työläältä vaihtoehdolta, joten latasimme Marketista tytölle  DropBoxin aikomuksenamme käyttää sitä musiikin siirtämiseen. Tytölläni on kannettavassaan Mac Os X Snow Leopard ja DropBox -sovellus. Itunesissa muokkasimme Robinin kappaleet mp3-muotoon ja siirsimme ne DropBoxiin. Yllätys oli melkoinen, kun musiikki oli kuunneltavissa DropBoxin kautta streamingina, mitä ominaisuutta tytär oli sitten bussimatkallaan kiinteällä mobiilikaistallaan hyödyntänytkin.

Toinen positiivinen yllätys oli, että DropBoxiinkin on nyt ilmestynyt ominaisuus, joka lataa valokuvat ja viedeot automaattisesti DropBoxiin. Enää ei siis ole välttämätöntä käyttää Googlea tähän.

DropBox on ilmainen, mikäli 2 gigan virtuaalinen levytila on riittävä. Suosittelen DropBoxia lämpimästi sen helppokäyttöisyydenkin vuoksi. Hae ilmainen DropBox tästä!

Liika turvallisuus on vaivaksi

Hah, hah eilen sain makeat naurut, kun luin Linus Torvaldsin mielipiteitä OpenSusesta, jota ei kuulemma enää suosittele kenellekään. Hän oli menettänyt ihan totaalisesti malttinsa, kun oli asentanut OpenSusen MacBook Airiinsa. OpenSuse oli kysellyt pääkäyttäjän salasanaa Linus Torvaldsin mielestä liian usein. Liikaa oli ollut se, että että käyttöjärjestelmä oli kysellyt salasanaa silloin, kun olisi pitänyt liittyä uuteen langattomaan verkkoon tai kun olisi pitänyt vaihtaa aikavyöhykettä sekä kun käyttäjä olisi halunnut tulostaa:

"So here's a plea: if you have anything to do with security in a distro, and think that my kids (replace "my kids" with "sales people on the road" if you think your main customers are businesses) need to have the root password to access some wireless network, or to be able to print out a paper, or to change the date-and-time settings, please just kill yourself now. The world will be a better place."

Minä olen Linusin kanssa ihan samaa mieltä, liika turvallisuus on vaivaksi. Turvallisuus pitää pitää maksimissaan, mutta ei liioitellen (voi olla vaikea yhtälö?).  Kyllä käyttöjärjestelmään täytyy saada luoda erilaisia käyttäjäprofiileja, ilman että näiden kaikkien käyttäjien pitäisi tietää pääkäyttäjän salasanaa - sekin on mielestäni jo tietoturvariski, että jakaa kaikille root-salasanaa.

Käytännön esimerkki macistä, jossa tällainen pääkäyttäjän salasanan tietäminen on huono asia. Laitoin lapsen tietokoneeseen (Lion käyttöjärjestelmä) sellaisen asetuksen, että kone menee kiinni arkipäivisin kello 20.30, jonka jälkeen lasten pitäisi mennä tekemään iltapuhteitaan kuten hammaspesuja jne. No, lapsetpa olivat  siirtäneet pelipuuhansa pääkäyttäjän profiiliin, jossa kaikki muutenkin toimi heidän mielestään paremmin :-D

Toivottavasti Linus löytäisi nyt sitten jonkun toisen Linux distron Airiinsa. MacBook Air on Linusin mielestä paras kannettava ja I agree!