maanantaina, tammikuuta 02, 2012

Myrskymuisteloita

Joulupukki toi tänäkin vuonna useisiin koteihin iPadin, joka yhdessä 3G:n kanssa on loistava peli myös sähkökatkon sattuessa.
Image: David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net


Monien joulufiilikset laskivat tapaninpäivän myrskyn pyykäisemänä, kun sähköt menivät poikki ja huoli pärjäämisestä alkoi jäytämään. Meillä täällä kanta-hämäläisessä kylässä oli sähköt poikki lähes koko tapaninpäivän, tullen hetkellisesti iltapäiväksi ja sitten taas ihan illaksi. Vielä seuraavanakin päivänä sähköt räpsyivät. Koko kanta-hämäläinen kuntamme oli pimeänä hetkellisesti tapanin yönä. Kunnanjohtajamme huhki livenä ja Facebookissa kuntalaisten hyväksi, sillä taajaman ulkopuolella olevat talot alkoivat pian kärsiä jopa veden puutteesta ja pitkien sähkökatkojen piiriin kuuluville vanhimmille kuntalaisillekin piti järjestää lämpimmämmät oltavat vanhustenpalvelutaloon. Tilapäismajoituksesta, vedenjakelusta ja muusta avusta tiedotettiin ahkerasti kunnan sivuilla, Facebookissa ja kuntamme kansanedustajan omilla nettisivuilla. Vielä tänäänkin osa kuntamme talouksista on sähköttä, mutta pahin tilanne on kuitenkin jo onneksi ohi. Pahimmassa tilanteessa olivat ne taloudet, joissa oli sekä sähköt että puhelimet mykkinä. Luonto laittaa kyllä näköjään asiat oikeisiin mittasuhteisiin ja osoittaa, miten pieniä ja haavoittuvia järjestelmiä me ihmiset vain piperrämme.

Kuten jo kirjoitinkin, me kuuluimme niihin onnekkaisiin, jotka kärsivät vain vähäisesti sähkökatkoista, olkoonkin että katkot kestivät minuuttien sijaan tunteja - mutta ei kuitenkaan päiviä! Pitkän sähkökatkon aikana ehtii kuitenkin miettimään jo yhtä sun toista ja omat tekniset laitteetkin astuvat sähköttömässä kodissa ihan uuteen valoon. Sähkökatkon aikana eniten kehuja saivat sellaiset ihmisen keksinnöt kuin kattokynttelikkö ja kynttilät, puuhella, takka, puukiuas vesisäiliöllä ja 1904 vuodelta oleva Singer ompelukone kera saman vuosimallin viulun. Emme siis kärsineet, vilua, nälkää, tekemisen puutetta ja musiikkikin soi ;-)

Moderneimmista laitteista huomasimme iPad2:n olevan loistava vehje pitkähkössäkin sähkökatkossa. Laitteen isosta ruudusta on kätevä seurata uutistapahtumia ja tiedotteita, koska sen akun varaus kestää todella pitkään (joillakin tämän asian suhteen on kuitenkin ollut visiin päivitysten myötä ongelmia?) . Näin säästyy puhelimen akkua strategisesti  taasen mahdollisia tärkeitä puheluita varten. Harmi vain, että DNA:n mobiililaajakaista oli joko nurin tai ylikuormittunut myrskyn riehuessa pahimmillaan. Sähköttömyydessä paljastui myös yksi älypuhelinten heikkous. Kun puhelin yrittää roikkua verkossa koko ajan, vievät sen älykkäät toiminnot tehokkaasti akkua. Tämä ei tietenkään haittaa, jos puhelinta pääsee säännöllisesti lataamaan, mutta jos sähköt ovat poissa, niin silloin olisi hyvä, että akun kesto olisi parempi. Perusluurissa akun varaus kestäisi pidempään ja toimintavarmuus säilyisi. Meillä on toki autolaturi, jolloin emme olisi jääneet ihan puhelittomaksi ja olisihan sen puhelimen voinut tietenkin sulkeakin...

Vaan nämä näitä joulun ajan asioita. Nythän on jo ehtinyt vaihtua vuosikin! Toivotan siis kaikille positiivisella tavalla mielenkiintoista ja menestyksekästä ja mukavaa alkanutta vuotta 2012!