perjantaina, helmikuuta 04, 2011

Tuplat pois

Sekä ihmisen asuntoon että tietokoneeseen pätee sama asia eli olipa asunto tai tietokoneen kovalevy miten tilava tahansa, täyttyy tila hetkessä. Yksi kovalevyn täyttäjistä on tiedostoduplikaatit, joita syntyy melko helposti esimerkiksi valokuvista ja mahdollisista varmuuskopion varmuuskopioista - ainakin minun kaltaisellani hamsterilla :-)

Fdupes on komentoriviltä ajettava tuplatiedostojen etsijä, joka on saatavilla myös Mac Os X:ään. Ohjelma laskee määrätystä tiedostosta kaikkien tiedostojen md5 hashin vertaillen niitä toisiinsa. Koska jokaisella tiedostostolla on oma uniikki hash-numeronsa, löytää ohjelma tipitarksti kaikki tuplat.

Alla olevalla syntaksilla fdupes etsii kaikki duplikaatit määritellystä hakemistosta ja tekee listan kotikansioon duplikaatit.txt -tekstitiedostoon. Täältä on sitten helppo poimia komentoriville tai Nautilukseen/Finderiin ylimääräiset tiedostot poistettaviksi.

fdupes -r /etsittävä/hakemisto > duplikaatit.txt

Graafisesti tuplatiedostojen etsiminen onnistuu Ubuntussa myös Fslint-ohjelmalla. Itselläni tosin ei nyt jostain syystä tuo ohjelma toimi delete-toiminnoltaan - muutoin kylläkin.

tiistaina, helmikuuta 01, 2011

Skype -launcher

Minulla on Skype-käytössäni vanha Logitech Quickcam Messenger, joka ei toimi täydellisesti Ubuntu 10.4:n Skypessä, mikäli käynnistän ohjelman "normaalisti". Normaalissa käynnistyksessä pystyn kyllä skypettelemään, mutta videokamera ei näytä kuvaa. Ongelma on ratkennut sillä, että käynnistän konsolin kautta Skypen komennolla:

LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype

Tässä käynnistystavassa vain on ollut se huono puoli, että konsoli pitää muistaa jättää auki tai siirtää toiseen työtilaan ja ylipäätään, että on joutunut avaamaan usein käytetyn ohjelman konsolin kautta. Tänään kyllästyin tähän menettelyyn ja päätin tehdä Skypelle launcherin eli käynnistimen, jossa tuo LD_PRELOAD otetaan huomioon. Googlauksen tuloksena päädyin tekemään käynnistimen Ubuntuforumin aaaaalexin scripteillä seuraavasti:

  • Luo kotihakemistoosi hakemisto nimeltään bin ja sinne hakemisto nimeltään skype.
  • Tee geditillä tms. kaksi skriptiä: ScreenSkype.sh ja SkypeLauncher.sh ja tallenna ne em. hakemistoon.
ScreenSkype.sh:
 #!/bin/sh
screen -d -m ~/bin/skype/SkypeLauncher.sh

SkypeLauncher.sh

#!/bin/sh
LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so skype
exit 0
  • Tarkista, että srcipteillä on suoritusoikeudet (sudo chmod 755)
  • Tee käynnistin, jossa suoritat komennon /home/käyttäjä/bin/skype/ScreenSkype.sh