tiistaina, helmikuuta 21, 2006

Osiointisoppaa

Vanha Windows 98:lle tarkoitettu videokorttini aiheutti minulle muutaman työtunnin. Minä kun sain päähäni, että olisi älyttömän mukavaa vihdoinkin ruveta laittamaan noi vanhat VHS-formaatissa olevat kotivideot DVD-levyille. Jepjep, helppo homma, jos koneessa sattuisi olemaan Win98, mutta kun koneessa sattui olemaan Windows 2000 ja Ubuntu Linux niin homma mutkistui jonkin verran.

Muutama tunti meni siihen, kun yritin etsiä Windows 2000:lle Miro DC10plussan ajuria, jota ei sitten loppujen lopuksi löytynyt...Tai olisi sen saanut jostain maksua vastaan tilattua, mutta ryhdyin sitten miettimään muita toimenpiteitä.

Katse suuntasi seuraavaksi koneen sisuksiin. Win2000:lle käytössä oli jotain 20 Gigaa ja Linux, jota vähemmän nykyään käytän hallitsi 60 Gigaa, joten mietin, että josko lohkaisisin pikkuruisen palasen Win98:a varten ja wintoosat sitten keskenään käyttäisivät vähän enemmän levytilaa. Seuraavaksi lähdin metsästämään jotain osiointityökalua.

Löytyihän sellainen, mahdollisesti jopa osiointityökalujen kunkku, nimittäin Partition Magic. Mutta eipä tuolla demoversiolla sitten pystynyt muuta kuin leikkimään...joten siihenkin sitten tuhraantui kallista vapaa-aikaa :-( . En nimittäin raaskinut ostaa moista ohjelmaa, kun sille olisi kuitenkin niin minimalistisesti tarvetta. Vaan muistinpa koneessani olevan Linuxin ja Linuxhan on perinteisesti hyvä osiointiasioissa ;-) . Ja oikein muistin Linuxiin oli saatavana monenlaisia osiointityököluja, mutta GParetd miellytti minua eniten. Asensin siis sellaisen Ubuntuuni. Kitkatta asia ei tietenkään onnistuntu, koska osioitavat partitiot olivat lukittuina, kun Linux tarvitsi niitä ajaakseen itseään. Voi rähmä!

Vaan sinnikkäänä sissinä ryhdyin miettimään että mitenkäs jos olisi jokin live-linux ja sillä sitten osioisi? GPartedin tiimi oli näköjään asian jo ajatellut puolestani, koska tarjosivat sivuillaan GParted-liveCD:n. Silläpä sitten onnistuin osioimaan todella kivuttomasti ja dataa menettämättä...tai no Linux kyllä häipyi (tarkoituksella tosin), mutta tarkkaan varjelemani Win2000 kokoonpano ei. JEE.

Koskapa Win2000 ei linuxin poiston jälkeen suostunut käynnistymään asensin seuraavaksi Ubuntu-linuxin takaisin, mutta hiukan kutistetumpaan lohkoon. Sen jälkeen hyökkäsin Win98 asennuslevyn kimppuun ja aikani sen kanssa jumpattuani huomasin homman olevan tuhoon tuomittua. Se ei suostuisi ikinä asentumaan muualle kuin C-asemaan! Homma jäi sitten toistaiseksi suorittamatta...Noh, sainpahan järkevöitettyä silti tuota levytilaan että sellainen hyöty koko sopasta.

keskiviikkona, helmikuuta 01, 2006

Kelikamera

Viime vuonna jo kirjoitin web-kamerakokeiluistani Linuxilla so. Fedora Core 3:ssa. Sen jälkeen samainen kamera on vieraillut Suse 9.1:ssa, mutta kuvanlaatu oli samaa tasoa kuin Fedorassakin. Kuvakaappaukset eivät kelvanneet kelikamerakuviksi, joten tänään kokeilin sitten tehdä kamerasta Windowsin kanssa kelikamerakelpoista.

Kameran mukana tuli joitain softia, mutta niistä yksikään ei ollut sellainen, joka kaappaisi kuvaa tietyin väliajoin ja heittäisi sitten ftp:llä kotisivupalvelimelle kuvat. Niinpä jälleen kerran kysyin armoitetulta Googlelta neuvoa ja sen avulla löysin sekä maksullisia että ilmaisia ohjelmia. Valintakriteerinäni oli tällä kertaa ohjelman maksuttomuus.

Ensimmäinen hyvältä kuulostava ohjelma oli Easy Free Web Cam, joka löytyi Tucowsista. Minulla on aina tapana skannata lataamani ohjelmat ja jutut virusskannerilla ja kun kaikki näytti hyvältä aloin asennuspuuhiin. Vaan kesken asentamisen Avast! heitti summerit päälle ja ilmoitti löytäneensä haittaohjelman nimeltään Mainosohjelma. Siihen tyssäsi se asennus sitten.

Sitten löysin Fwinkin, joka on opensourcea. Tämän asentaminen onnistui ilman hälytysääniä, joten pääsin testauksessani eteenpäin. Nyt minulla on sitten pyörinyt jo reilun tunnin verran web-kamerakuvalähetys syklissä kuva per minuutti. Tekniikka siis toimii, mutta tällä hetkellä mietin, että riittääkö tuon kamerani kapasiteetti kuitenkaan kelikameraksi. Kuvasta kun ei erota lumisadetta, jota kuitenkin hipsuttaa tasaisella tahdilla taivaalta alas... Että olikohan se vika nyt sittenkään Linuxissa... :-)