tiistaina, tammikuuta 17, 2006

Ja eikun backuppaamaan!

Eilen kaupassa käteeni osui Gigabyte Technolygyn polttava DVD-dual asema ja kun hintakaan (49,90 eur) ei ollut päätä huimaava, niin päätin laittaa varmuuskopioasiat kerralla kuntoon. Toki talosta on tähänkin asti löytynyt polttavia asemia, joista toinen jopa polttava DVD, mutta se että ne ovat sijainneet aina toisessa koneessa on aiheuttanut turhaa verkkoliikennettä koneelta toiselle. Tämän vuoksi backuppaaminen on usein jäänyt vain ajatuksen tasolle.

Uuden asemani mukana tuli myös Nero 6 Express, joka oli minulle entuudestaan ihan tuntematon ohjelma. Tietysti noin "teoriatasolla" tiesin ohjelman olemassa olosta ja että sitä kehutaan poltto-ohjelmien kuninkaaksi. Itselläni on ollut tätä ennen Windowsissa käytössä HP Easy Creator (versio miekka ja kilpi) ja sitten lukuisia Linuxin poltto-ohjelmia (X-CD-Roast, Gnome Toaster etc..) ja Mac Os X :n Toast + cd imagea varten tarkoitettuja ilmaisburnereita. Täytyy kyllä sanoa näin pikaisen silmäilyn jälkeen, että Nero vaikuttaa ainakin yhtä hyvältä kuin Toast - ellei sitten ole jopa parempikin, kun sillä saa tehtyä esim. monesti kaipaamiani Linux isoimageja.

perjantaina, tammikuuta 13, 2006

Lokerointia purkkaviritelmällä

Blogger tuntuu käyttämistäni bloggauspalveluista parhaimmalta. Minua on kuitenkin jo pitkään harmittanut tässä yksi puute, joka monessa muussa bloggauspalvelussa on automaattisesti, nimittäin kategoriointi. No okei, Blogger kategorioi postaukset kuukauden mukaan, mutta joskus tuo lokerointi ei yksistään riitä. Niinpä päädyin Googlettamisen kautta Freshblogiin ,jossa asiasta oli melko tarkka englannin kielinen selvitys. Sivuilla opastettiin, miten http://del.icio.us/ -palvelua käyttämällä voidaan saada jopa tähän Bloggeriin purkkavirityksellä jonkin sortin kategoriontisysteemi.

Sivujen selkeähköstä ohjeesta huolimatta takkusin asian kanssa hyvän tovin, ennenkuin tajusin homman kulun. Laitan nyt oman versioni tuosta ohjeesta - ihan omankin muistini virkistyksesi.

Ensimmäinen vaihe

Mene linkityspalvelua tarjoavaan http://del.icio.us/ palveluun. Jos et ole jo rekisteröitynyt palvelun käyttäjäksi, tee se. Muista myös vahvistaa sähköpostiosoitteesi. Vahvistuspyyntö tulee sähköpostilla.

Toinen vaihe

Kun olet palvelun käyttäjä kirjaudu palveluun sisälle ja klikkaa post-linkkiä.
Kirjoita tekstikenttään blogipostauksesi suoraosoite. Jos esimerkiksi haluan kategoroida "Miks tehdä uutta, kun vanhankin voi uudistaa?" -postaukseni kirjoittaisin tekstikenttään http://sunnix.blogspot.com/2006/01/miks-tehd-uutta-kun-vanhankin-voi.html .Paina sitten Save-nappia.

Saat eteesi kuvan mukaisen lomakkeen (klikkaa kuva isommaksi)

Kirjoita description-kenttään postauksesi otsikko ja tags-kenttään postauksesi kategoriat välilyönnillä eroteltuina. Tallenna lomakkeen tiedot.

Kolmas vaihe

Linkitä "del.icio.us" -palvelun tuottamat kategoriat blogiisi seuraavasti. Kirjaudu Bloggeriin ja valitse Template-välilehti. Rullaa template-koodia <MainOrArchivePage> -tagiin asti. Omassa blogissani olen lisännyt kategoriat linkkien jälkeen. Kuvassa pätkä omasta template-skriptistäni.



Kategoria-linkki rakennetaan seuraavanlaisesti:

<a href="http://del.icio.us/sunnix/mutinaa" rel="tag">mutinaa</a>Korvaa omassa linkissäsi sunnix omalla del.icio.us-tunnuksellasi ja mutinaa-kohdat omalla kategoriallasi, jonka kirjoitit toisessa vaiheessa mainitun lomakkeen tags-kentään. Tallenna uusi templatesi (esikatsele ja testaa ensin ;-) ) ja siinä se!

J.K. En tiedä, miten paljon templatet näissä Bloggerin blogeissa toisistaan poikkeaa, mutta omassa templatessani homma toimi.

tiistaina, tammikuuta 10, 2006

Miks tehdä uutta, kun vanhankin voi uudistaa?

Näin aloin pohtimaan, ja annoin uudistuksen tuulen puhaltaa. Pk-yrittäjän linuxista tuli LadyNörtin tietokonenurkka! Samalla vaihdoin sivuston teeman naisellisemmaksi ja laajensin aihealueen käsittämään kaikkea sitä, minkä parissa tässä tietokonenurkassani, ja vähän toistenkin nurkissa, pyörin.

Juuri nyt työkoneessani on dualbootissa sekä Ubuntu Hoary että Windows 2000. Nykyisin pyörin enemmän Windowsin puolella, koska minulle tärkeäksi muodostunut Skype ei oikein ottanut toimiakseen Ubuntussa eikä sitä aikaisemmassa Fedora Core 3 asennuksessani. Minulla on tosin vielä prosessi kesken tuon Skypen kanssa, sillä olen monen Linux-käyttäjän "skypetelleen" ihan mallikkaasti käyttiksellään. Tokihan minullakin Skype muuten olisi Linuxissa toiminut, mutta ääni puuttui :-(

Toinen syy Windowsin "suosimiseen" on se, että kunnollista kirjanpito/laskutus-ohjelmaa ei oikein tahdo löytyä Linuxille. Pankin vaihdolla tietysti onnistuisi tuo laskutuspuoli, mutta siltikin kirjanpito jäisi uupumaan.

Näin minusta on siis pikkuhiljaa tulossa käyttöjärjestelmien sekakäyttäjä. Käyttöjärjestelmistä rakkain minulle on kutienkin edelleen Linux. Linuxia parempaa palvelinta saa hakea (jos Unixia ei lasketa mukaan ;-) ) - eikä se ole hullumpi myöskään pöytäkoneena. Tämän sanon ihan käytännön kokemuksella, kuten vanhemmista postauksista voitte päätellä.